"S-a ajuns la un consens pentru reconvocarea delegațiilor ruse și ucrainene în Turcis săptămâna viitoare. Toate detaliile vor fi revizuite, iar acordurile vor fi puse sub semnătură în timpul acestei reuniuni de săptămâna viitoare", a declarat Akar într-o declarație la sfârșitul zilei de 13 iulie.
Akar a făcut această declarație în urma unei întâlniri între reprezentanții militari ai Turciei, Rusiei și Ucrainei, cu participarea ONU, la Istanbul. Aceasta a fost prima întâlnire față în față a celor două părți aflate în conflict după luni de zile și a fost dedicată rezolvării impasului privind exportul ucrainean de milioane de tone de cereale blocate în silozuri și nave în portul Odesa.
Hulusi Akar a descris discuțiile ca fiind pozitive și constructive și a informat că părțile au convenit asupra înființării unui centru de coordonare la Istanbul, cu participarea tuturor părților. Părțile rusă și ucraineană au convenit, de asemenea, asupra controlului comun al navelor atât la intrarea cât și la ieșirea din porturi, precum și asupra securității maritime, a subliniat ministrul.
"Vedem că părțile sunt dispuse să rezolve această problemă. Vom încerca să obținem rezultate continuând să lucrăm în coordonare cu ONU", a declarat ministrul. Akar a mulțumit, de asemenea, delegațiilor rusă și ucraineană pentru disponibilitatea lor.
Există temeri că blocarea în continuare a exportului ucrainean de cereale pe piețele mondiale ar putea duce la o criză alimentară în zonele majoritar subdezvoltate.
Citește și: ONU, îngrijorată. Exportul de cereale din Marea Neagră pe Dunăre, o veste bună, dar nu rezolvă foametea
În urmă cu câteva zile, a fost restabilit un pasaj pentru navele care transportă produse agricole prin canalul Bâstroe din Marea Neagră pe brațul Chilia a Deltei Dunării.
Martin Griffiths, subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență al ONU, s-a declarat încurajat de acest aspect însă a spus că doar acest lucru nu va fi suficient pentru a depăși amenințarea foametei mondiale.
Reprezentantul ONU a menționat că doar deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care în prezent sunt sub ocupația armatei ruse, este cea mai bună modalitate de a preveni foametea mondială.
"Inspirat de relatările privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin canalul Marea Neagră-Dunăre. Dar acest lucru nu este suficient. Pe măsură ce lipsa de securitate alimentară din întreaga lume devine din ce în ce mai evidentă, deschiderea rutei Mării Negre este cea mai bună opțiune pe care o avem pentru a învinge foametea globală. Lumea nu poate aștepta", a comentat Martin Griffiths.
Potrivit unui studiu al ONU, Ucraina produce suficiente alimente pentru a hrăni peste 400 de milioane de oameni în fiecare an, astfel că blocarea porturilor îi expune pe acești oameni la riscul de a muri de foame.
"Canalul Bâstroe este un canal de transport extrem de important, care poate deveni un "drum al vieții" pentru acele țări care sunt expuse riscului de înfometare. Acest lucru a devenit posibil datorită eliberării insulei Șerpilor de trupele rusești și a muncii apărătorilor ucraineni. Și continuăm să lucrăm pentru a salva nu doar Ucraina de agresiunea rusă, ci și lumea, pe care Putin o ține ostatică", a adăugat ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov.
Conform relatărilor oficialilor ucraineni, din cauza blocadei porturilor maritime, care înainte de invazia declanșată de Putin reprezentau aproximativ 80% din exportul de produse agricole ale Ucrainei, acum, alimentele sunt exportate exclusiv prin porturile dunărene, punctele de control feroviar și rutier de la frontierele vestice. Capacitatea de debitare a acestora este în prezent insuficientă pentru a înlocui complet porturile maritime.
În plus, șeful Programului alimentar mondial al ONU a anunțat anterior că ONU primește 40% din grâul din Ucraina pentru programele sale de ajutor alimentar de urgență. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.