Măsura a fost salutată drept o soluție de compromis care evită un război comercial major între două blocuri economice ce generează aproape o treime din comerțul mondial. Reacțiile liderilor europeni nu au întârziat să apară – între pragmatism, resemnare și critici virulente.
Reacții europene la acordul SUA-UE
François Bayrou, premierul Franței, a adoptat un ton grav: „Este o zi sumbră atunci când o alianță a popoarelor libere, creată pentru a-și apăra valorile și interesele comune, ajunge să se resemneze cu supunerea.”
Viktor Orbán, premierul Ungariei, a mers chiar mai departe, într-o declarație acidă: „Asta nu e un acord... Trump a mâncat-o pe von der Leyen la micul dejun. Știam că așa va fi, pentru că președintele american e un colos în negocieri, în timp ce doamna președinte e... o pană.”
Friedrich Merz, cancelarul Germaniei, a salutat acordul ca pe un rău necesar: „Acest acord a reușit să evite un conflict comercial care ar fi lovit puternic economia germană, orientată spre export – în special industria auto, unde tarifele actuale de 27,5% vor fi aproape înjumătățite.”
Giorgia Meloni, premierul Italiei, a fost rezervată: „Este bine că avem un acord, dar fără să văd detaliile, nu pot să-l evaluez pe deplin.”
Ilie Bolojan, premierul României, a transmis prin intermediul Guvernului: „Prim-ministrul salută încheierea unui acord comercial și îl consideră un semn pozitiv. Acesta elimină ambiguitățile care perturbau relațiile comerciale transatlantice.”
Petteri Orpo, premierul Finlandei, a subliniat nevoia de previzibilitate: „Acordul aduce o doză necesară de stabilitate pentru economia globală și pentru companiile finlandeze. Trebuie să continuăm demersurile de eliminare a barierelor comerciale.”
Lars Løkke Rasmussen, ministrul danez de Externe, a admis că situația nu este ideală: „Condițiile comerciale nu mai sunt la fel de bune ca înainte și nu e alegerea noastră. Dar trebuie să găsim un echilibru acceptabil pentru ambele părți.”
Benjamin Dousa, ministrul suedez al Comerțului, a fost tranșant: „Acordul nu îmbogățește pe nimeni, dar poate fi cel mai puțin rău scenariu. Ce pare pozitiv pentru Suedia, dintr-o primă evaluare, e că aduce o oarecare predictibilitate.”
Simon Harris, ministrul Comerțului din Irlanda, a evidențiat rolul acordului pentru mediul de afaceri: „Acordul oferă o doză binevenită de certitudine pentru afacerile irlandeze, europene și americane. Chiar dacă regretăm introducerea tarifului de bază de 15%, este important că avem un cadru clar pentru relația comercială transatlantică – esențial pentru locuri de muncă, investiții și creștere economică.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analiză a celor mai importante...
Informare ANAF pentru...
Curs valutar BNR, 28 iulie 2025.
Medvedev atacă acordul...
Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din...
Lovitură pentru rublă.
SUA şi UE au decis să ridice...
România riscă să încheie anul...
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Confederaţia patronală...
Capitalizarea Bursei de la...
Zeci de localități din opt...
Pentru prima dată din anii ’90,...
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
India trăiește o revoluție a...