Efectele crizei politice: Ministrul Finanţelor anunţă că băncile nu mai împrumută statul
Marcel Boloş, ministrul...
Marile companii petroliere, cele care domină piața și care ar trebui să fie în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice, continuă să pună în practică proiecte incompatibile cu Acordul de la Paris privind clima și niciuna nu este pe cale să atingă limita de 1,5°C de încălzire stabilită de comunitatea internațională, este verdictul raportului publicat miercuri de firma de consultanță și analize Carbon Tracker.
Venind la două zile după ce patronul gigantului saudit Aramco a pus la zid strategia globală de tranziție energetică, catalogată drept un ”eșec”, Carbon Tracker vine acum și transmite un mesaj investitorilor, îndemnându-i să favorizeze, în programele lor, companiile care își pregătesc cât mai bine tranziția.
Mult în urmă
Până acum, nicio companie nu a obținut ratingul A, stabilit pe baza pachetului de criterii folosit în raport, de la proiecte de investiții, proiecte aprobate, planuri de producție, ținte de emisii de CO2 și până la politica de remunerare a membrilor consiliilor de conducere. „Rezultatele noastre arată că industria este cu mult în urmă a ceea ce ar trebui făcut pentru a se alinia la obiectivele Acordului de la Paris”, subliniază autorii raportului.
Compania creditată cu cel mai bun rating, British BP, este cotată cu „D” (notele pot varia de la A la H), pentru „ambiția de a reduce producția până în 2030”. Între timp însă, BP și-a revizuit obiectivele anunțate anul trecut, mizând acum pe o reducere de numai 25% față de 2019, comparativ cu 40% anterior.
Șase companii au primit nota „E”: este vorba despre toate marilele grupuri europene (Equinor, Repsol, Eni, Shell și TotalEnergies), precum și întreprinderea americană Chesapeake. Aceasta din urmă, precum și alte companii americane mai puțin bine clasate, nu au aprobat niciun proiect recent și, prin urmare, au obținut punctajul maxim 4 la acest criteriu.
La coada listei
Aramco, companiile braziliană Petrobras, alături de cele americane ExxonMobil și Pioneer se află în coada clasamentului „parțial datorită obiectivelor lor neambițioase de reducere a emisiilor de CO2, dar și având în vedere intenția lor de a crește producția [cel puțin] pe termen scurt”, se spune în raport.
Prin urmare, ele au primit calificativul „G”, înaintea ultimului clasat, grupul american Conoco Phillips, creditat cu „H” și note slabe în toate domeniile, cu excepția proiectelor recente. Aceste ratinguri „îi pot ajuta pe investitori să se orienteze spre zone în care pot influența aceste companii, astfel încât să își îmbunătățească performanța”, recomandă experții de la Carbon Tracker.
Deoarece evaluarea acestor companii din punctul de vedere al respectării Acordului de la Paris privind clima merge mână în mână cu „expunerea lor la riscurile tranziției energetice: „scăderea cererii de hidrocarburi va duce probabil la o scădere, pe viitor, a prețurilor”, concluzionează Carbon Tracker.
Citește și Strategia globală de tranziție energetică „este un eșec”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marcel Boloş, ministrul...
Grecia crește taxele pentru închirierile pe termen...
Compania Airbus intră şi ea în valul concedierilor,...
Guvernul a adoptat, miercuri,...
Banca Națională a României a...
OPEC+ pregătește noi măsuri pentru a stabiliza piața...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Ahold Delhaize anunță că...
Continuă campania de fraudă prin apeluri telefonice din...
O declarație în acest sens a...
Bursa de Valori continuă să...
Guvernul a adoptat, miercuri, 4...
În timp ce prețul aurului atinge recorduri istorice, argintul urmează un...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Deși indicele ROBOR rămâne sub valoarea de la începutul...
Carlos Tavares, fostul director general al Stellantis, a...
S-a redus, practic, diferența...
CEC Bank a acordat fermei Tu...
BVB a închis cu scăderi de...
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...