Acțiunile cazinourilor din Macao s-au prăbușit. Mâna de fier a Beijing-ului apasă greu
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Poliția din Macao spune că au fost arestate 11 persoane
Poliția din Macao spune că au fost arestate 11 persoane
Acțiunile cazinourilor din Macao au scăzut luni, afectate de arestarea a 11 persoane pentru presupuse legături cu jocurile de noroc transfrontaliere și spălarea de bani, printre cei reținuți numărându-se și fondatorul celui mai mare operator de junket (n. r. turism de lux) din centrul de jocuri de noroc.

Acțiunile MGM China (2282.HK) s-au prăbușit cu 10%, în timp ce Wynn Macau (1128.HK) a pierdut 7,8%, iar Sands China (1928.HK) a scăzut cu 5,3%, investitorii fiind îngrijorați de potențiale pierderi pe termen scurt, precum și de implicațiile pe termen lung ale poziției dure pe care autoritățile din Macao și din China continentală o adoptă față de acest sector.

Alvin Chau, fondatorul Suncity - un operator de junket care aduce jucători de lux pentru a juca în cazinouri, acordându-le credite și recuperându-le datoriile - precum și directorul general al firmei de investiții în sectorul jocurilor de noroc Suncity Group Holdings (1383.HK), s-a numărat printre cei arestați, a raportat radiodifuzorul TDM din Macao.

Autoritățile din Macao au declarat anterior că poliția interoghează un om de afaceri în vârstă de 47 de ani fără a preciza identitatea acestuia.

Vineri, autoritățile din Wenzhou, un oraș din estul Chinei, au emis un mandat de arestare pe numele lui Alvin Chau, acuzându-l că a desfășurat activități de jocuri de noroc în China continentală, unde jocurile de noroc sunt ilegale.

"Impactul asupra industriei jocurilor de noroc este uriaș ... Dar (Suncity) nu mai este prea mare pentru a da faliment, sistemul nu se va prăbuși", a declarat Carlos Lobo, consultant în domeniul jocurilor de noroc din Macao.

Poliția din Macao a declarat duminică că cele 11 persoane arestate au recunoscut unele acuzații, inclusiv stabilirea de platforme de jocuri de noroc în străinătate și desfășurarea de activități ilegale de pariuri virtuale, dar au refuzat să coopereze în alte probleme.

Citește și:

Coronavirus. Mecca jocurilor de noroc din lume se închide pentru 4 săptămâni

Cel mai spectaculos zgârie nori se află în Macao

Se deschid cazinourile din Las Vegas. Cu ce condiții

Autoritățile din Wenzhou l-au acuzat pe Chau că a format o rețea de agenți junket pe continent pentru a ajuta cetățenii să se angajeze în activități de jocuri de noroc offshore și transfrontaliere, precum și că a înființat o companie de gestionare a activelor pe continent pentru a ajuta jucătorii să efectueze transferuri ilegale de fonduri.

Beijingul impune noi reguli

Poziția mai dură - care vine pe fondul unei ample măsuri de reglementare în China privind o serie de sectoare, inclusiv tehnologie și proprietăți - semnalează o nouă eră pentru jocurile de noroc din Macao și pentru relația sa cu China continentală, a declarat Ben Lee, fondator al companiei de consultanță în domeniul jocurilor de noroc din Macao IGamiX.

"Înseamnă că nu se va mai tolera ca Macao să promoveze sub nicio formă sau mod jocurile de noroc în China continentală", a spus el.

El a adăugat că autoritățile, după ce au învățat că pot controla fluxul de vizitatori în Macao odată cu apariția controalelor COVID-19 la frontieră, au trecut acum la controlul tipului de vizitatori și că regiunea administrativă specială va trebui acum să se bazeze pe jucătorii de masă în loc de jucătorii de mare valoare.

Operatorii cazinourilor din fosta colonie portugheză au înregistrat pierderi istorice de la debutul pandemiei, deoarece cerințele de carantină ale Chinei au făcut ca pentru majoritatea turiștilor continentali să fie prea costisitor să călătorească acolo.

Unitățile din Macao ale operatorilor americani de cazinouri Sands, MGM și Wynn au înregistrat anul trecut o scădere de aproximativ 80% a veniturilor, iar sectorul va trebui să se confrunte acum și cu potențiala amenințare la adresa turismului reprezentată de noua variantă de coronavirus Omicron.

Acțiunile Suncity Group, care are o evaluare de piață de 220 de milioane de dolari SUA, au fost suspendate de la tranzacționare luni, după ce s-au prăbușit cu 165% până acum în acest an.

Înainte de pandemia COVID-19, guvernul din Macao obținea peste 80% din veniturile sale fiscale din industria jocurilor de noroc, care angaja, direct sau indirect, aproximativ trei sferturi din cei 600.000 de locuitori ai teritoriului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel