Grupul farmaceutic american Moderna Inc a înrăutăţit joi estimările din 2022 privind vânzările pentru vaccinul său COVID-19, menţionând problemele de aprovizionare care vor întârzia până în 2023 unele livrări, ceea ce a provocat un declin al acţiunilor de aproape 11%, transmite Reuters.
Vaccinul Moderna utilizează o nouă tehnologie, denumită ARN mesager (mRNA). Compania se aşteaptă acum la vânzări de 18 - 19 miliarde de dolari în 2022, faţă de prognoza precedentă, de 21 miliarde de dolari, din cauza întârzierilor la partenerul contractual de producţie. De asemenea, cererea pentru vaccinuri originale COVID-19 este în scădere pe plan global, după ce ţările au finalizat campaniile de vaccinare primară, iar lansarea vaccinării cu dozele booster actualizate pentru Omicron este lentă în Statele Unite şi în Europa.
Previziunile Moderna vin după ce rivala Pfizer Inc a raportat vânzări peste aşteptări pentru vaccinul său COVID-19, iar compania şi-a îmbunătăţit estimările anuale privind livrările.
În trimestrul trei din 2022, vânzările Moderna s-au situat la 3,36 miliarde de dolari, în timp ce analiştii de pe Wall Street se aşteptau la 3,53 miliarde de dolari. În 2023, Moderna se aşteaptă la vânzări de 4,5 - 5,5 miliarde de dolari de pe urma contractelor semnate pentru vaccinul său COVID-19.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere şedinţa de joi, cu tranzacţii de 2 milioane de lei (409.204 euro), efectuate în primele 50 de minute după începerea operaţiunilor. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, s-a depreciat cu 0,14%, iar indicele BET-Plus, ce arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un declin de 0,13%.
De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o scădere de 0,4%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a coborât cu 0,29%. Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un declin de 1,67%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 0,19%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe minus cu 0,29%. Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Alro (+2,17%), Bittnet Systems (+2%) şi Prebet (+1,9%). Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile SIF Muntenia (-5,77%), Transilvania Investments Alliance (-4,86%) şi SIF Banat-Crişana (-1,99%).
Compania aeriană low-cost Wizz Air intenţionează să-şi majoreze capacitatea cu 35% în perioada septembrie 2022 - martie 2023 deoarece cererea pentru călătorii rămâne solidă, în pofida presiunilor cu care se confruntă bugetele gospodăriilor din cauza inflaţiei, transmite Reuters.
"Până acum nu vedem indicii privind o scădere a cererii, astfel încât rămânem încrezători", a afirmat directorul general al Wizz Air, Jozsef Varadi, adăugând că nivelul rezervărilor este ridicat.
Planificata creştere de 35% a capacităţii este faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce înseamnă că Wizz se va alătura rivalei low-cost Ryanair ca una din puţinele companii aeriene europene care vor depăşi nivelul de dinaintea pandemiei.
În trimestrul trei din 2022, câştigurile de bază ale Wizz s-au situat la 374 milioane de euro, o redresare după pierderile de 154 milioane de euro din precedentele trei luni, când lipsa de personal din aeroporturi a dus la anularea zborurilor.
În perioada martie - septembrie 2022 a înregistrat o pierdere operaţională de 63,8 milioane de euro, a anunţat operatorul aerian listat la Bursa de la Londra.
Acţiunile Wizz, care are o prezenţă importantă în Polonia şi România, înregistrau miercuri un declin de 6%, după avansul de 23% din săptămâna precedentă.
Informaţiile recentă din presă sugerează că ar putea exista o consolidare în sectorul transportului aerian Europa, dar Varadi a declarat că nu vede Wizz ca o ţintă de preluare, ţinând cont că Indigo Partners deţine o participaţie de aproximativ 18%.
"Nu cred că suntem o ţintă de preluare, sau că putem deveni o ţintă pe această bază", a afirmat şeful companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...