”Românul trebuie să știe că avem alimente, dar în aceleași timp trebuie să știm că prețul acestui război, plătit de noi, se va face prin prețuri mai mari. Și atunci, pui deoparte niște bănuți să faci niște economii. Acestea sunt lucruri care sunt sunt binevenite și mai ales dacă poți să ții diverse surse de venituri, să mai ai o altă sursă pe lângă cea pe care o ai, este și mai bine” a afirmat analistul Adrian Bența la Realitatea TV și a continuat spunând că: ”Acesta este prețul pe care noi, România, îl plătim ca să nu avem și noi un război pe teritoriul nostru. Este opinia mea, nu sunt analist militar dar cred că asta este participarea noastră”.
Citește și: Oportunitate pentru România. Mircea Coșea: Este nevoie de o schimbare a mentalității guvernamentale
Consultantul a mai explicat că: ”Apoi, dacă ne gândim la cantitățile de produse alimentare ,cu siguranță unele sunt în deficit și erau așa dinainte de acest război. Știm foarte bine că importăm multe produse iar la altele suntem un exportator net cum ar fi grâu, cereale, semințe de floarea soarelui” a declarat Bența și a continuat afirmând că: ”Prin urmare, trebuie să facem o mică diferențiere. Pentru că în momentul în care noi avem o cantitate foarte mare, care este suficientă pentru piața noastră, nu trebuie să vină unii care să spună că de fapt nu avem capacitate de procesare. Ba avem și capacitate de procesare, iar acel cineva care spune că nu avem capacitate de procesare își promovează propriile interese ca să aibă prețuri mai mari la vânzare. Deci, din punctul meu de vedere nu va fi o problemă cu alimentele în România dar va fi totuși o problemă pentru acele categorii de persoane care nu au suficient de mulți bani să le cumpere sau la care scade puterea de cumpărare”.
Combustibili, verificări, soluții
În legătură cu prețurile și plafonarea prețurilor la combustibil analistul a afirmat că: ”Pe fiecare dintre oamenii politici când se văd la televizor îi apucă dintr-o dată preocuparea pentru cetățeanul de rând și nu sunt mulțumiți de rezultate. Aici trebuie găsite niște soluții atât pentru firma respectivă și ea se aprovizionează la niște costuri mari dar și pentru cetățean. Am văzut mai devreme că sunt preocupări pentru plafonarea prețului la pompă. Nu poți să faci așa ceva pentru că este un preț la liber. Ați văzut ce s-a întâmplat sau când lumea o ia la fugă ca să cumpere cantități mari, crește prețul. Este o lege nescrisă a economiei. Poate ar trebui să ne gândim să facem și noi ca Franța și Germania, să subvenționăm prețul la combustibil pentru anumite categorii de cetățeni astfel încât să nu încălcăm reglementările comunitare. Deci aici m-aș gândi eu, cum aș putea să subvenționeze un pic anumite categorii de consumatori”, a conchis Adrian Bența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...