Adrian Negrescu: Deciziile fiscale anunțate de guvernanţi vin să pună gaz pe focul inflației
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre posibilele viitoare modificări la Codul Fiscal. Anumite surse spun că TVA-ul urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Iar taxe mai mari se vor regăsi și pe dividende, tutun și alcool. Cea mai mare modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va crește până la 40%. 

"Deciziile fiscale anunțate de guvern vin să pună gaz pe focul inflației. Urmare a creșterii taxelor, vom plăti mai mult pentru țigări, tutun, alcool, băuturi răcoritoare și ne va costa mai mult nota de plată de la restaurant. 

Rămân multe semne de întrebare

Deciziile sunt menite să adune bani la buget într-o perioadă în care deficitul bugetar a ajuns la peste 20 de miliarde de lei. 

Rămân multe semne de întrebare despre creșterea impozitării dividendelor și despre cum va fi aplicată compensația de 50 de bani la carburanți. Din păcate, nu vedem  o acțiune coordonată, o logică a acestor măsuri alta decât de a strânge cu orice preț bani mai mulți la buget. 

N-am văzut un studiu de impact, nu avem date legate de efectele acestor măsuri. Știm doar că statul are nevoie de bani și că trebuie să ne conformăm. S-ar putea ca deciziile autorităților să aibă un efect pervers. În loc să adune mai mulți bani, să crească evaziunea fiscală.", a explicat Adrian Negrescu.

De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30 de mii lei.

Impozitarea dividendelor va fi de 8 la sută, de la 5 la sută, inclusiv pentru companiile de stat, susțin anumite surse.

Citește și: Impozitarea progresivă mai aşteaptă. Ciolacu: Nu va fi implementată nici anul acesta, nici anul viitor

Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție, spune marți liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată și nu spun nici astăzi, nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție. Știți că pornește digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autoritățile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieșim din zona de sloganuri, să ne rupem că . Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Germnaia, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, și să începem să creionăm, în coaliție, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a declară Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.


pixel