Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
"Deciziile fiscale anunțate de guvern vin să pună gaz pe focul inflației. Urmare a creșterii taxelor, vom plăti mai mult pentru țigări, tutun, alcool, băuturi răcoritoare și ne va costa mai mult nota de plată de la restaurant.
Rămân multe semne de întrebare
Deciziile sunt menite să adune bani la buget într-o perioadă în care deficitul bugetar a ajuns la peste 20 de miliarde de lei.
Rămân multe semne de întrebare despre creșterea impozitării dividendelor și despre cum va fi aplicată compensația de 50 de bani la carburanți. Din păcate, nu vedem o acțiune coordonată, o logică a acestor măsuri alta decât de a strânge cu orice preț bani mai mulți la buget.
N-am văzut un studiu de impact, nu avem date legate de efectele acestor măsuri. Știm doar că statul are nevoie de bani și că trebuie să ne conformăm. S-ar putea ca deciziile autorităților să aibă un efect pervers. În loc să adune mai mulți bani, să crească evaziunea fiscală.", a explicat Adrian Negrescu.
De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.
Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30 de mii lei.
Impozitarea dividendelor va fi de 8 la sută, de la 5 la sută, inclusiv pentru companiile de stat, susțin anumite surse.
Citește și: Impozitarea progresivă mai aşteaptă. Ciolacu: Nu va fi implementată nici anul acesta, nici anul viitor
Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție, spune marți liderul PSD, Marcel Ciolacu.
„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată și nu spun nici astăzi, nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție. Știți că pornește digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autoritățile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieșim din zona de sloganuri, să ne rupem că . Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Germnaia, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, și să începem să creionăm, în coaliție, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a declară Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.