Adrian Negrescu: Prețul actual al carburanților, doar o ”fotografie de moment”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Benzinărie / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
”Prețul carburanților urmează evoluția petrolului la nivel internațional”, spus analistul Adrian Negrescu, explicând, în exclusivitate pentru DCBusiness, de ce în România benzina și motorina se învârt de câteva săptămâni în același coridor valoric.

Într-adevări, barilul marca Brent din Marea Nordului, de referință în Europa, se află astăzi undeva la 82 de dolari, un prag în jurul căruia gravitează de câteva zile. Au existat, este adevărat, tentative de a evada din acest spațiu strâmt, dar nu a ieșit nimic concret. De ce? 

Exces pe piață

Pentru că, a explicat analistul economic, ”piața internațională a petrolului a rămas destul de stabilă în ultimele două luni de zile, pe fondul excesului de petrol din piață. 

Economiile gâfâie

Cererea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor pe piețele internaționale, motiv pentru care prețurile au înghețat, practic. Toată lumea se aștepta ca economia mondială, China, marile puteri economice să comande foarte mult petrol pe fondul reluării activității economice în această primăvară. Nu s-a întâmplat însă acest lucru, semn că economiile gâfâie la nivel internațional”, a precizat interlocutorul redacției DCBusiness.

Victorie de moment 

Din această perspectivă, a continuat Adrian Negrescu, ”stagnarea prețului petrolului se simte și la pompă. Avem un preț aproape stabil inclusiv în România, dar este doar o victorie de moment, doar o fotografie de moment, în condițiile în care, cel puțin în țara noastră prețul carburanților va crește cu cel puțin 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei. 

Cu frâna de mână trasă

Pe de altă parte, și în România evoluția prețului la carburanți este afeecteată de dinamica economiei. ”La noi, economia funcționează cu frâna de mână trasă, cererea de carburanți nu este la nivelul așteptărilor. Tocmai de aceea și prețurile la benzină și motorină merg pe acest orizont, pe acest palier de câteva săptămâni încoace. 

În special în zone turistice 

Mă aștept însă ca, odată cu 1 iulie, cu începutul real al sezonului vacanțelor, prețul carburanților să înceapă să crească, mai ales în zonele turistice. Și coroborat cu majorarea accizelor, prețul mediu al carburanților va urca din nou la 7,4 - 7,5 lei, mai ales la stațiile de pe Valea Prahovei și din zona litoralului”, a spus analistul economic. 

****

De menționat că, în medie în România se cumpără, zilnic, aproximativ 15 milioane de litri de carburant, cifră care crește, de regulă, în perioada vacanțelor de vară. Tot de la 1 iulie, și prețurile RCA ar putea crește, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) decide să nu mai continue plafonarea. Majorarea accizei la carburanți va însemna un plus de 20 de lei la un plin de 50 de litri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Hală industrială
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: REUTERS
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com

pixel