"În perioada 2014 - 2020, România a beneficiat de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult. Din aceştia, 3,81 miliarde euro vor fi utilizaţi în cadrul perioadei de tranziţie 2021-2022, urmând ca restul de 9,98 miliarde euro să fie utilizaţi prin intermediul viitorului PNS în perioada 2023-2027. Practic, avem în 5 ani aproape cât am avut în cealaltă perioadă 2014-2020. Din acest buget, aproximativ 199 milioane euro vor fi transferaţi către bugetul Pilonului II pentru a finanţa intervenţia referitoare la instalarea tinerilor fermieri, astfel că va rămâne un plafon pentru plăţi directe de aproximativ de 9,7 miliarde euro", a explicat Adrian Oros, într-o postare pe Facebook a Ministerului Agriculturii.
Marţi, 16 noiembrie au avut loc noi consultări privind Planul Naţional Strategic cu membrii grupurilor de lucru.
În cadrul reuniunii, ministrul Adrian Oros, secretarul de stat Marius Mihai Micu şi conducerea AM PNDR şi DGPA au abordat subiecte precum: proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind condiţionalitatea aplicabilă PAC 2023-2027 şi a principalelor definiţii aplicabile plăţilor directe, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii - plata redistributivă, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.
Potrivit MADR, regulamentul european prevede unele condiţionalităţi privind utilizarea acestui buget aferent plăţilor directe, respectiv minimum 25% trebuie redirecţionat către eco-scheme, cel puţin 10% către plata redistributivă, maximum 13% din plafon către sprijinul cuplat, valoare care poate fi majorată cu 2% în cazul sprijinului cuplat pentru culturile proteice.
"Plecând de la aceste condiţionalităţi, bugetul care rămâne pentru sprijinul de bază va fi de aproximativ 4,79 miliarde euro, bugetul alocat eco-schemelor se va ridica la aproximativ 2,44 miliarde euro, cel alocat sprijinului redistributiv se va ridica la aproximativ 0,97 miliarde euro, iar bugetul total pentru sprijinul cuplat se va ridica la aproximativ 1,46 miliarde euro". se mai arată în postarea MADR.
Consultările pentru elaborarea Planului Naţional Strategic se desfăşoară pe baza unui calendar prestabilit pe tot parcursul lunii noiembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...