Mari investiții. Burduja: ”România nu-şi mai permite să piardă timp"
Ministerul Energiei a lansat în...
Interviul cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta va fi transmis în format LIVE pe dcnews.ro, la DCNewsTV.ro, dcbusiness.ro, dar și pe rețelele de socializare ale celor trei site-uri.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, săptămâna trecută, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022. Potrivit BNR, cele mai recente date şi analize indică o cvasi-stagnare a activităţii economice atât în trimestrul II, cât şi în trimestrul III al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.
Iar marți, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că România ar putea înregistra, anul acesta, o creștere economică de 2-3%, poate chiar mai mare.
"Nu avem o privire nici pe departe neagră privind perspectiva situaţiei, ci o privire spunem noi uşor pozitivă şi realistă. Încercăm, de asemenea, împreună cu Guvernul, să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune. Dacă PIB-ul în trimestrul II este cvasi-stagnant faţă de trimestrul I nu înseamnă că economia este în stagnare. Câtuşi de puţin. În trimestrul I a crescut cu 5, aproape 6%. Dacă este cvasi-stagnant, trimestrul II faţă de I înseamnă că faţă de anul trecut este cu 5% mai mult. Deci nici pe departe mesajul nostru nu a fost de stagnare a creşterii economice”, a spus Isărescu.
În ceea ce privește indicele ROBOR, guvernatorul BNR a declarat că ”băncile au cam sărit calul”. "Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight”, a explicat Mugur Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...