Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, interviu la DCNews și DCBusiness
Autor: DCBusiness Team | 10 aug 2022, 10:20
Adrian Vasilescu va răspunde la cele mai sensibile întrebări
Adrian Vasilescu va răspunde la cele mai sensibile întrebări
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, oferă un interviu în exclusivitate pentru DCNews și DCBusiness, ce va fi difuzat astăzi, începând cu ora 13,00.

Interviul cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta va fi transmis în format LIVE pe dcnews.ro, la DCNewsTV.ro, dcbusiness.ro, dar și pe rețelele de socializare ale celor trei site-uri. 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, săptămâna trecută, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022. Potrivit BNR, cele mai recente date şi analize indică o cvasi-stagnare a activităţii economice atât în trimestrul II, cât şi în trimestrul III al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

Iar marți, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că România ar putea înregistra, anul acesta, o creștere economică de 2-3%, poate chiar mai mare. 

"Nu avem o privire nici pe departe neagră privind perspectiva situaţiei, ci o privire spunem noi uşor pozitivă şi realistă. Încercăm, de asemenea, împreună cu Guvernul, să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune. Dacă PIB-ul în trimestrul II este cvasi-stagnant faţă de trimestrul I nu înseamnă că economia este în stagnare. Câtuşi de puţin. În trimestrul I a crescut cu 5, aproape 6%. Dacă este cvasi-stagnant, trimestrul II faţă de I înseamnă că faţă de anul trecut este cu 5% mai mult. Deci nici pe departe mesajul nostru nu a fost de stagnare a creşterii economice”, a spus Isărescu. 

În ceea ce privește indicele ROBOR, guvernatorul BNR a declarat că ”băncile au cam sărit calul”. "Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight”, a explicat Mugur Isărescu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe