Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
”Peste inflația noastră venită în proporție de 80% din afară s-a așternut acum o situație geopolitică foarte complicată. Un fenomen cu care nu suntem obișnuiți, cu care nu ne-am mai confruntat, mă refer la generațiile de astăzi. Și iată că trebuie să ne obișnuim și cu acest fenomen”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Potrivit oficialului BNR, ”de obicei, avem experiență cu ceea ce se întâmplă în crize. Iar fiecare criză începe cu retrageri de la bănci, din diferite motive, cele mai multe generate de neînțelegere a fenomenului bancar”, a arătat Vasilescu.
Oriunde se poate întâmpla
Pentru că, a continuat el, ”dacă este vorba ca în lumea asta să se devalorizeze sau să se deprecieze banii, ei se depreciază oriunde ar fi. Ori ținuți în cazemate, ori ținuți afară. Și la bancă se pot deprecia banii, bineînțeles, pentru că inflația merge înainte, iar războiul ar putea să accentueze acest fenomen.
Ceea ce trebuie să fie înțeles este că este firesc ca oamenii să fie îngrijorați. Dar nu există date în societatea noastră care să justifice declarațiile despre panica financiară, vorbe care se aud tot mai des în ultimul timp.
Nu există nici un motiv de panică
Nu există o panică financiară în România la această oră și nu există vreun motiv de panică financiară”, insistat Adrian Vasilescu.
El a explicat că ”oamenii sunt îngrijorați, se iau unii după alții: hai să luăm și să schimbăm în euro. Aș vrea să mă refer la un fenomen care mi se pare curios. Unii se grăbesc să schimbe lei în euro, să-și retragă și depozitele de euro de le bănci și să plece în Grecia prin Bulgaria.
Cursul de la casele de schimb nu are semnificație
Cum să iei banii cu tine și să pleci în Grecia, când în Grecia își poți scoate banii din bancomat, banii tăi, în virtutea convențiilor pe care le avem cu toată lumea.
Când vorbim despre curs noi, Banca Națională, nu ne uităm la casele de schimb, mai ales într-un moment foarte special. Chiar nu are nici o semnificație cursul de la casele de schimb într-o asemenea situație deosebită. Dacă vrem să vedem ce se întâmplă în realitate, ne uităm la piața valutară, la cursul oficial pe care îl dă Banca Națională, iar acest curs oficial ne arată că piața noastră financiară este stabilă, absolut stabilă”, a spus Vasilescu pentru Antena3.
Citește și Adrian Vasilescu: ”Băncile din România, cele mai sigure din ultimii 31 de ani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.