Afacere ”mișcătoare”. Cum face bani din niște viermi
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
E nevoie de multă muncă și mulți bani
E nevoie de multă muncă și mulți bani
S-ar putea spune că deschizător ”oficial” de drumuri pe tărâmul acestor afaceri ”mișcătoare” a fost un sucevean din comuna Baia. Petre Diaconița a fost primul crescător autorizat de râme din România.

Se întâmpla în 2009. Oricum, atunci a aflat presa despre bărbatul, pescar împătimit, care și-a amenajat o fermă de vieri în spatele casei părintești, pe un teren cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați și o investiție de un miliarde de lei vechi. Râmele le împacheta manual, în pungi sau caserole, vândute în magazinele de pescuit cu 2 lei pachetul de 50 de râme și 4 lei pe cel cu 100 de râme.

Finanțare europeană

De aproape 11 ani, doi timișoreni, Marian Merloi și Iosif Reiter, derulează o afacere inspirată după model austriac și ajutați tot de râme, aduse însă din Olanda. Adică au pus la treabă un milion de râme să lucreze zi și noapte pentru a produce biohumus, un fertilizant folosit în agricultură și care face adevărate minuni, sporind recoltele cu peste 15%.

Cei doi au elaborat un proiect de 300.000 de euro, din care 70% finanțare europeană. Nu a fost o muncă ușoară. Pentru că ”angajații”, care nu cer măriri de salarii și concedii de odihnă, trebuie să muncească în anumite condiții, adică o temperatură constantă de 15-20 de grade Celsius, un anumit grad de umiditate și un PH adecvat.

Citește și Noi proiecte la Agricultură: fermele de bivoli, usturoiul și piscicultura

Aceeași afacere rară a ales-o și un fermier din localitatea buzoiană Vadu Pașii. Viorel Rădulescu și fiul lui au avut nevoie de doi ani și de mulți bani pentru a pune la punct ferma de răme. Eșecurile și dificultățile nu i-au făcut pe cei doi să se râzgândească, astfel că, în 2015 au reușit să iasă pe profit. Un litru de îngrășmânt este vândut cu 20 de lei, la un hectar fiind nevoie de 5,6 litri.

Merită precizat că, la nivel global se găsesc aproximataiv 4.400 de specii de râme, dar nu toate pot fi folosite în vermicultură. În Europa, lider pe acest palier de activitate este Ungaria, dar afacerile din acest domeniu se extind puternic și în Cehia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel