Afacerea pagerelor explozive are ramificații în Austria și Ungaria

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
Explozia pagerelor în Liban, care a provocat moartea a cel puțin nouă oameni și rănirea a peste 2.750, a declanșat o investigație internațională complexă.

Conform mai multor surse media, atacul pare să fie rezultatul unei operațiuni sofisticate orchestrate de serviciul secret israelian Mossad, iar urmele duc către Austria și Ungaria, scrie presa austriacă.

Explozia și bilanțul tragic

Marți, aproximativ 5.000 de pagere au explodat simultan în Liban, provocând distrugeri masive și panică în rândul populației. Potrivit unui raport al „New York Times”, atacul, în urma căruia cel puțin 200 de persoane se află în stare critică, ar fi fost îndreptat împotriva grupării pro-iraniene Hezbollah, cunoscută pentru acțiunile sale teroriste în regiune.

Deși Israelul nu a confirmat oficial implicarea sa în această acțiune, speculațiile privind implicarea Mossad au fost alimentate de informațiile furnizate de oficiali libanezi de rang înalt. „Mossad a instalat o placă de circuit cu explozibili și un cod în dispozitivele pager,” a declarat un oficial al serviciilor de securitate libaneze, subliniind complexitatea tehnică a operațiunii, care a făcut ca explozibilul să fie aproape imposibil de detectat.

Traseul explozivilor: Taiwan, Ungaria și Austria

Pagerele care au explodat, fabricate de compania taiwaneză Gold Apollo, ar fi fost echipate fiecare cu între 25 și 50 de grame de explozibili. Aceste dispozitive au fost pregătite astfel înainte de a ajunge în mâinile combatanților Hezbollah, care le folosesc ca mijloc simplu de comunicare, pentru a evita urmărirea prin intermediul telefoanelor moderne.

Inițial, se credea că pagerele erau produse integral de Gold Apollo, însă investigațiile au scos la iveală implicarea unei companii din Ungaria, BAC Consulting KFT, care ar fi preluat controlul asupra producției și manipulării pagerelor. Conform CEO-ului Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, compania taiwaneză ar fi fost surprinsă de evenimentele recente și neagă orice implicare în atac.

„Designul și fabricarea pagerelor au fost complet preluate de BAC,” a explicat Hsu, menționând că responsabilul pentru aceste operațiuni ar fi un reprezentant BAC cunoscut sub numele de „Tom”, despre care se știe că este stabilit în Austria. Hsu a afirmat că nu l-a întâlnit niciodată personal pe „Tom”, comunicările desfășurându-se exclusiv prin apeluri video.

Sediul BAC Consulting din Budapesta / Foto: Google Maps

Suspiciuni și controverse

Conform presei austriece, pagerele explodate, modelul „AR-924”, erau pe piață de aproximativ doi ani. Surse din „Frankfurter Allgemeine Zeitung” sugerează că „Tom”, reprezentantul BAC din Austria, ar fi fost responsabil de organizarea unui grup de ingineri care au dezvoltat un pager modificat, vândut ulterior sub numele Gold Apollo. Încă de la începutul colaborării cu BAC, inginerii companiei maghiare ar fi avut controlul total asupra designului și fabricării dispozitivelor manipulate, potrivit CEO-ului taiwanez.

În ciuda suspiciunilor și a problemelor semnalate în trecut legate de o tranzacție neobișnuită, Hsu a mărturisit că nu a avut niciodată indicii clare că dispozitivele ar putea ajunge în mâinile Hezbollah. Totuși, el a recunoscut că „a avut un sentiment ciudat” legat de una dintre livrări.

Reacția Hezbollah și perspectiva unui conflict

În timp ce ancheta continuă, Hezbollah a arătat cu degetul către Israel, acuzând statul evreu de orchestrarea acestor explozii. „Inamicul israelian este pe deplin responsabil pentru această agresiune criminală,” a declarat organizația șiită pro-iraniană într-un comunicat postat pe Telegram. Gruparea a promis răzbunare, afirmând că Israelul va plăti pentru acest „act păcătos de agresiune”.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah cresc, iar armata israeliană și-a intensificat pregătirile pentru un posibil contraatac din partea organizației libaneze. În același timp, Gold Apollo intenționează să întreprindă acțiuni legale împotriva BAC Consulting KFT, în încercarea de a se distanța de scandalul internațional care a izbucnit în urma acestor explozii.

Consecințe internaționale

Pe măsură ce investigațiile avansează, implicațiile acestui incident devin tot mai extinse. Relațiile dintre statele implicate – Liban, Israel, Austria și Ungaria – sunt supuse unei presiuni considerabile. În contextul unei posibile escaladări a violențelor dintre Hezbollah și Israel, comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluția situației în Orientul Mijlociu.

Acest atac, considerat a fi unul dintre cele mai sofisticate din punct de vedere tehnologic împotriva Hezbollah, ridică întrebări cu privire la securitatea dispozitivelor de comunicare utilizate de grupările teroriste și la modul în care acestea pot fi infiltrate de serviciile de informații.

Pe lângă pierderile umane și răniții din Liban, acest incident pune în lumină și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare și distribuție globală, în care subcontracțiunile și manipulările necontrolate pot duce la consecințe devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Wall Street
foto: pexels.com
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
pexels.com
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel