Aflat în vizorul SUA, un oligarh vrea să-și spele păcatele în Ucraina

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este ucrainean, a făcut bani din gaze naturale și SUA îl suspectă de deturnare de fonduri
Este ucrainean, a făcut bani din gaze naturale și SUA îl suspectă de deturnare de fonduri
A făcut avere cu gazul rusesc, dar după ce Moscova a invadat Ucraina, oligarhul s-a ridicat în apărarea țării sale.

În acest scop, Dmytro Firtach și-a mobilizat importantele lui resurse și a deschis, pentru sute de civili, porțile întreprinderii sale din Severodonetsk. Suspectat de deturnare de fonduri și amenințat cu extrădarea în Statele Unite, oligarhul în vârstă de 57 de ani luptă de la sediul companiei sale din Viena, unde trăiește sub strictă supraveghere judiciară.

Într-o declarație publicată săptămâna aceasta, el a denunțat acest război catalogat drept "complet inutil", o "tragedie umanitară intolerabilă". Cândva un apropiat colaborator al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Firtach a declarat că nu a fost "niciodată" un aliat al Kremlinului.

"Dar trebuie să înțelegeți că eu sunt om de afaceri. Obiectivul meu este să fac bani", a susținut el în interviul acordat postului de televiziune NBC.

Magnatul gazului

În Ucraina, nu se vorbește prea mult despre ajutorul oferit în conflict de oligarhul sancționat de președinția lui Volodimir Zelenski în iunie 2021 pentru că a vândut produse pe bază de titan unor companii militare rusești.

Dmytro Firtach, un magnat al industriei ucrainene, și-a construit averea importând în Ucraina gaze din Rusia și Asia Centrală, în asociere cu gigantul Gazprom. Așa cum reiese din biografia lui postată pe site-ul companiei pe care o controlează, în copilările, omul de afaceri originar din regiunea Ternopil, și-a ajutat părinții - tatăl șofer și mama contabilă -, să cultive roșii pentru a o scoate la capăt cu banii. 

După absolvirea facultății, a intrat în afaceri în 1988, diversificându-și, treptat, activitățile, pe care le-a reunit, în 2004, în holdingul Group DF. Prezentă în sectorul energetic, chimic, media, bancar și imobiliar în Ucraina și în alte țări din Europa și Asia, compania are aproximativ 100.000 de angajați.

Refugiu

Pe fondul ofensivei rusești, puternicul patron, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a pus la dispoziția autorităților vehicule și alte mijloace logistice pentru a livra ajutor umanitar. De asemenea, el și-a transformat postul de televiziune Inter, considerat pro-rus înainte de război, într-un instrument al autorităților ucrainene. În prezent, canalul difuzează un "maraton" popular de știri ce reflectă poziția oficială.

Dar numele oligarhunului nu a apărut decât după anunțul făcut marți de avocatul său american Lanny Davis, potrivit căruia 800 de civili, dintre care 200 de angajați, s-au refugiat în subsolul uzinei chimice Azot, deținută de grupul său. Întreprinderea se află în orașul asediat Severodonetsk, un oraș strategic în încercarea Moscovei de a cuceri întregul bazin Donbass din estul Ucrainei.

Vladimir Putin "nu va câștiga. Orice s-ar întâmpla, Rusia va pierde", a lansat, în acest context, Firtach.

În vizorul SUA

Tatăl a trei copii, cu barbă albă și costum impecabil, a cerut procurorilor permisiunea de a se întoarce în Ucraina pentru a ajuta la efortul de război. Cererea i-a fost însă respinsă. Pentru Firtach acest conflict ar putea fi o cale de ieșire din ”cușca” sa vieneză de aur?

Din 2014, Dmytro Firtach nu a mai putut părăsi Austria, unde a fost arestat la cererea FBI, poliția federală americană. El a fost eliberat pe o cauțiune record de 125 de milioane de euro. Statele Unite vor să îl judece pentru corupție în legătură cu exploatarea unei mine de titan din India. Oligarhul respinge acuzațiile.

În 2019, Curtea Supremă austriacă a dat undă verde extrădării sale, dar de atunci, avocații săi au făcut recurs după recurs. În așteptarea rezultatului acestei bătălii juridice, Dmytro Firtach locuiește la Viena, departe de conflictul care îi răvășește țara.

Cu toate acestea, el este fericit să vadă o Ucraină mai unită ca niciodată. "Pentru aceasta, îi putem mulțumi lui Vladimir Putin", a spus el ironic la NBC: "în 30 de ani, este singurul politician care a reușit să unească" această "națiune singulară".

Citește și Roman Abramovici se revoltă! Nu mai poate suporta situația actuală

Citește și Ajuns la disperare, un oligarh rus divorțează după 30 de ani de căsnicie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel