Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere URGENT acces la centrala nucleară de la Zaporojie

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cer acces la centrala nucleară de la Zaporojie
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cer acces la centrala nucleară de la Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) face un nou apel și cere accesul la centrala nucelară de la Zaporijie.

Prezența AIEA la centrala nucleară Zaporizhzya din Ucraina ar permite organizației să desfășoare activități tehnice importante în domeniul siguranței nucleare, al securității și al garanțiilor nucleare și, în același timp, să exercite o influență stabilizatoare, a declarat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi în fața Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul unei sesiuni în care s-a discutat situația de la centrala care este ocupată de Rusia din martie, directorul Grossi a reiterat apelul său pentru ca toate acțiunile militare să înceteze la sit, care a fost bombardat pe 5 și 6 august.

"Pe baza celor mai recente informații furnizate de Ucraina, experții AIEA au evaluat preliminar că nu există nicio amenințare imediată la adresa securității nucleare ca urmare a bombardamentelor sau a altor acțiuni militare recente. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în orice moment", a declarat el în fața Consiliului de Securitate prin intermediul unei legături video.

"Solicit ca ambele părți ale acestui conflict armat să coopereze cu AIEA și să permită o misiune la centrala nucleară Zaporizhzya cât mai curând posibil. Timpul este esențial", a reiterat Grossi.

AIEA a primit informații contradictorii din partea Ucrainei și a Rusiei cu privire la starea instalației, la funcționarea acesteia și la pagubele suferite, iar în lipsa unei prezențe fizice la fața locului, experții AIEA nu pot corobora aceste evaluări. "Aceste fapte, adunate în timpul unei vizite la fața locului, sunt necesare pentru ca AIEA să poată dezvolta și furniza o evaluare independentă a riscurilor de securitate și siguranță nucleară", a mai spus directorul agenției.

În cadrul unei astfel de misiuni, pe care o va conduce Grossi, experții AIEA vor evalua daunele fizice suferite de instalații, vor stabili dacă sistemele principale și de rezervă de siguranță și securitate sunt funcționale și vor evalua condițiile de lucru ale personalului din camera de control. În același timp, AIEA va întreprinde, de asemenea, activități urgente de control de garanții pentru a verifica dacă materialul nuclear este utilizat numai în scopuri pașnice. Experții trebuie să verifice starea reactoarelor și a inventarelor de materiale nucleare pentru a se asigura că nu sunt deturnate de la utilizarea pașnică. AIEA ar efectua, de asemenea, întreținerea echipamentelor de garanții pentru a asigura transmiterea de la distanță a datelor și menținerea continuității cunoștințelor după părăsirea instalației.

"Nu numai că o misiune la Zaporizhzya ar fi benefică pentru activitatea independentă a AIEA, dar cred că ar fi benefică și pentru operatorii și autoritățile de reglementare ale centralei nucleare", a declarat dl Grossi.

Citește și: Coșmarul nuclear de la Cernobîl riscă să se repete la Zaporojie

Rusia a declarat diplomaților că este pregătită să primească monitori internaționali la centrala nucleară ucraineană Zaporojia, a cărei siguranță este pusă sub semnul întrebării după ce a fost atacată săptămâna trecută.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au declarat că există un "risc foarte real de dezastru nuclear" la cea mai mare centrală atomică din Europa, pe fondul luptelor din zonă. Situl din Zaporojia, cu șase reactoare în valoare de zeci de miliarde de dolari, este ocupat de forțele rusești din martie.

Trimisul Kremlinului la AIEA a invitat o misiune internațională la Zaporojia pentru a desfășura "activități în cadrul punerii în aplicare a garanțiilor, precum și pentru a monitoriza starea de siguranță și securitate nucleară", potrivit unei note difuzate printre diplomații de la Viena. 

Demersul Rusiei este doar unul dintre o serie de pași necesari pentru ca AIEA să trimită inspectori. Vorbind la Națiunile Unite săptămâna trecută, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că are nevoie de permisiunea guvernului ucrainean, precum și de garanții de securitate și de o trecere sigură prin zona de război.
"A merge acolo este un lucru foarte complex, deoarece necesită cooperarea și înțelegerea mai multor actori", a declarat Grossi. "Este o instalație ucraineană, așa că este nevoie de acordul Ucrainei. În același timp, uzina este ocupată de Rusia și trebuie să vorbesc cu toată lumea."

Compania ucraineană de utilități nucleare, Energoatom, a părut să susțină luni sugestia unei misiuni internaționale în Zaporojia. 

"Facem apel la partenerii noștri să facă o zonă demilitarizată la stație", a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, într-un interviu difuzat. "Ar trebui să existe o misiune de pacificatori și experți de la AIEA și de la alte organizații".

Ucraina crede că există aproximativ 500 de soldați ruși în interiorul și în jurul sitului Zaporojia, care continuă să fie operat de tehnicieni ucraineni. Bombardamentele au avariat cablurile de la o centrală electrică pe cărbune din apropiere, care furnizează electricitate pentru răcire și circulație la situl nuclear, potrivit autorităților de reglementare. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel