Ai avut o formă ușoară de COVID-19? Uite ce au DESCOPERIT cercetătorii

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ai avut o formă ușoara de COVID-19? Uite ce au DESCOPERIT cercetătorii
Ai avut o formă ușoara de COVID-19? Uite ce au DESCOPERIT cercetătorii
După mai multe luni de la recuperarea după o formă uşoară de COVID-19, persoanele continuă să aibă celule imunitare în organism care creează anticorpi împotriva SARS-Cov-2, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Washington din St. Louis, relatează EFE.

Studiul publicat luni în revista Nature sugerează că inclusiv cazurile uşoare de COVID-19 le oferă celor care au suferit boala o protecţie durabilă de anticorpi, fiind posibil ca “o formă repetată a bolii să nu fie atât de frecventă”., scrie jurnalistul Radu Tudor, pe blogul său.

Autorul principal al studiului Ali Ellebedy, de la Universitatea Washington, reaminteşte într-un comunicat că toamna trecută s-a informat că anticorpii scad rapid după infecţie, fapt interpretat de mass-media că imunitatea nu este de durată. Expertul a subliniat însă că este vorba de o interpretare eronată a datelor.

Este normal ca nivelul de anticorpi să scadă după o infecţie acută, dar nu scad la zero, ci se stabilizează. În acest caz, a spus el, au fost găsite “celule producătoare de anticorpi la persoane chiar şi după 11 luni de la primele simptome. “Aceste celule vor trăi şi vor produce anticorpi tot restul vieţii persoanelor. Este o dovadă solidă a unei imunităţi durabile”, a explicat expertul.

Germania evacuează BUTOAIE din Afganistan. Ce conțin

În timpul unei infecţii virale, celulele imunitare producătoare de anticorpi se înmulţesc rapid şi circulă prin sânge şi duc la o creştere explozivă a numărului de anticorpi. Odată rezolvată infecţia, majoritatea acestor celule mor iar nivelul de anticorpi din sânge descreşte.

Totuşi, o mică populaţie de celule producătoare de anticorpi, numite celule plasmatice cu viaţă lungă, migrează spre măduva osoasă şi se instalează acolo, de unde secretă continuu niveluri scăzute de anticorpi în fluxul sangvin pentru a ajuta corpul să se protejeze la o altă întâlnire cu virusul, se arată în comunicat.

Pentru a verifica dacă persoanele care au suferit cazuri uşoare de COVID-19 au celulele plasmatice de lungă durată împotriva SARS-CoV-2, cercetătorii au prelevat mostre de sânge la interval de trei luni, începând după o lună de la primele simptome.

Majoritatea participanţilor la studiu au suferit forme uşoare de COVID-19, doar şase având nevoie de spitalizare.

Cercetătorii au obţinut mostre de măduvă osoasă de la unii participanţi, precum şi mostre de la 11 persoane care nu trecuseră prin boală.

Cum se aşteptau, nivelurile de anticorpi din sânge au scăzut rapid în primele luni după boală iar apoi s-au stabilizat, unii anticorpi fiind detectabili chiar şi după 11 luni de la boală.

De asemenea, 15 dintre cele 19 mostre de măduvă prelevate de la persoanele care trecuseră prin boală conţineau celule producătoare de anticorpi îndreptaţi special împotriva coronavirusului, potrivit Antena3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie culege roșii într-un solar / Foto: Freepik
Contor electric / Foto: Arhivă
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Totul trebuie analizat temeinic / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Guvern sediu2
Noua dronă / FOTO: Captură ecran Anduril

Drona americană nedetectabilă care schimbă regulile jocului

Cursa tăcută pentru tehnologii de supraveghere...

Foto ilustrativ: pixabay
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Iulian Stanciu
Foto: Freepik.com
Donald Trump vorbește la telefon
Ursula van der Leyen
Panou electric / Foto: Freepik
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Completare documente / FOTO: Freepik
Bani

Curs BNR. Dolarul crește, aurul se ieftinește

Banca Națională a României a publicat cursul leului,...

Simona Bucura-Oprescu / Foto: Ministerul Muncii

pixel