Urmărește dezbaterea live

Ai cumpărat mai mult de două maşini vechi într-un an? Vine Fiscul

Autor: Andreea Craciun
Data publicării:
Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF anunta ca in perioada urmatoare va intensifica controalele asupra transporturilor de masini second-hand, fiind verificate in amanunt si documentele de provenienta. In plus, vor fi verificate si tranzactiile in numerar aferente. Vizate sunt şi persoanele fizice care au cumpărat mai mult de două maşini vechi într-un an.


Potrivit unui comunicat al ANAF, operaţiunea XENON "Orice neconformitate va atrage retinerea autovehiculelor si chiar confiscarea acestora de catre inspectorii DGAF, pana la solutionarea cazului.

De asemenea, vor fi verificate tranzactiile aferente in numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar".

Asta, in contextul in care in perioada 2018-2020 Romania coordoneaza grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiectiv combaterea fraudei in domeniul autoturismelor, ambarcatiunilor si avioanelor. In cadrul grupului, inspectorii DGAF primesc si analizeaza periodic date referitoare la acest fenomen.

De asemenea, DGAF atrage atentia asupra ofertelor de vanzare a masinilor de ocazie neinmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene, si recomanda in astfel de cazuri evitarea platii in numerar.

Sfaturi de la ANAF

DGAF ofera urmatoarele recomandari soferilor, pentru a evita implicarea intr-o inselaciune:- sa solicite toate documentele care atesta transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;

- sa verifice daca pretul initial de pe factura de achizitie din statul membru de origine este mai mic decat pretul final solicitat de vanzator. Daca TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura initiala este 0, pretul de pe factura emisa de firma romaneasca revanzatoare trebuie sa includa TVA (19%), cu exceptia precizarii direct pe factura a aplicarii regimului de TVA la marja de profit;

- sa se asigure ca firma vanzatoare are cod romanesc de identificare fiscala, daca se emite factura fiscala pentru un autoturism vandut de pe teritoriul Romaniei (parc auto, targ, website-uri de anunturi etc).

Citeşte şi Fiscul a luat la ochi un milion de români. Cine sunt cei vizaţi


"In cazurile de frauda cu TVA, trebuie stiut ca proprietarii unor autoturisme cumparate cu evitarea platii TVA vor furniza institutiei, care instrumenteaza dosarul fraudei, explicatii detaliate atat despre tranzactie, cat si despre gradul de cunoastere al situatiei, conform jurisprudentei legislatiei europene in materie", a mai transmis Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB

pixel