”Sărăcia este atestată statistic”. Mircea Coșea: Noul președinte trebuie să fie sincer
Deficitul bugetar pune presiune...
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) organizează luni la Viena o conferinţă la care directorii din industria energiei nucleare şi organismele de reglementare vor analiza de ce este nevoie pentru ca energia nucleară să joace un rol mai important în răspunsul la schimbările climatice.
AIEA estimează că producţia de energie nucleară trebuie să se dubleze în următoarele trei decenii pentru ca lumea să oprească încălzirea globală. Atenţia sectorului s-a reorientat spre Asia, unde companii de stat din China intenţionează să construiască opt noi reactoare pe an până în 2035, devenind cel mai mare producător mondial de energie nucleară. Între timp, finanţarea pentru centrale nucleare în SUA şi Europa s-a redus pe măsură ce noile proiecte au depăşit bugetele şi termenele limită.
"Principala provocare este finanţarea. Guvernele trebuie să aibă un rol principal" pentru că rolul de coordonare a noilor capacităţi mondiale "nu poate fi asigurat de actualele instrumente de pe piaţă", a declarat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, la conferinţa organizată la Viena.
Băncile de dezvoltare şi instituţiile financiare nu iau încă în calcul durata mare de funcţionare a reactoarelor nucleare, care pot produce electricitate timp de mai mult de o jumătate de secol, a subliniat directorul general al AIEA, Mariano Grossi. Potrivit acestuia nu există un mod concurenţial egal când vine vorba de finanţarea proiectelor. "Trebuie să ne gândim pe termen lung. Guvernele şi investitorii au nevoie de date complete bazate pe ştiinţă. Însă lucrează cu o lipsă de date", susţine Mariano Grossi.
Potrivit AIEA, contribuţia energiei nucleare la producţia globală de electricitate a scăzut până la aproximativ 9% în ultimele două decenii. Agenţia cu sediul la Viena prognozează că, la nivel mondial, capacităţile de producţie a energiei nucleare trebuie să crească până la undeva între 458 şi 890 de Gigawaţi în 2050, de la 371 Gigawaţi în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar pune presiune...
Două institute de sondare care au realizat exit poll,...
Candidatul Alianței electorale...
Candidatul independent la...
Candidatul AUR la președinția...
Aproape 13.000 de firme...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Capitalizarea bursei scade cu...
Recent, bursele mondiale au...
Autoritățile au promis un plus de peste 9%.
Bitcoin, dincolo de statutul de...
„Vor fi necesare mai multe...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...
Arabia Saudită, Rusia și alți...
Warren Buffett critică...