Ce au descoperit experții AIEA după incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrală nucleară / sursa: Freepik.com
Centrală nucleară / sursa: Freepik.com
Unul dintre turnurile de răceire a Centralei Nucleare de la Zapoprojie a luat foc. O delegațieie a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a fost la fața loclui pentru a analiza situația. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că reprezentanții săi au inspectat un turn de răcire deteriorat la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, dar nu au putut determina imediat cauza incendiului din weekend.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de declanșarea unui incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, în Ucraina.

Rusia a acuzat că focul a fost declanșat de un atac cu dronă, iar Ucraina afirmă că a fost vorba probabil de neglijența Rusiei sau de un incendiu provocat în mod voit.

Reprezentanții AIEA nu au găsit nici o rămășiță de dronă și a evaluat că este puțin probabil ca sursa principală a incendiului să fi început la baza turnului de răcire, a declarat AIEA într-o declarație pe site-ul său.

De asemenea, au observat bucăți de plastic ars și fragmente de beton în bazinul de apă rece. Echipa a apreciat că aceste bucăți de plastic vin de la plasa de plastic topită în timpul incendiului. Au fost prelevate probe de resturi, inclusiv plastic ars și topit. Echipa a evaluat mirosul persistent de la incendiu și a stabilit că, în absența unui miros de sulf, acesta a fost mai probabil cauzat de plasticul ars.

"Echipa nu a fost în măsură să tragă concluzii definitive cu privire la cauza incendiului pe baza constatărilor și observațiilor de până acum", a declarat agenția.

Turnurile de răcire nu sunt în acest moment parte a mecanismului de răcire a reactoarelor nucleare, care sunt toate în stare de oprire la rece.  Nu există materiale radioactive în zona turnurilor de răcire, care este situată la aproximativ 1,5 kilometri de reactoarele centralei nucleare.

Nici Moscova, nici Kievul nu au raportat semne de radiații crescute la centrala nucleară din Zaporojie.

AIEA a declarat că daunele au fost cel mai probabil în interiorul turnului, la nivelul instalațiilor de distribuție a apei, la o înălțime de aproximativ 10 metri în turnul de răcire.

"Siguranța nucleară a centralei nu a fost afectată, deoarece turnurile de răcire nu sunt în prezent în funcțiune", a declarat AIEA.

Armata rusă a pus mâna pe centrala această centrală nucleară la scurt timp după ce a lansat invazia la scară largă în Ucraina în 2022.

Conducerea centralei a confirmat echipei AIEA că nu există niciun risc de creștere a nivelului de radiații, deoarece nu există materiale radioactive în apropierea zonei presupusului atac. Echipa a verificat independent nivelurile de radiații și a confirmat că acestea au rămas neschimbate.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a reiterat faptul că orice acțiune militară întreprinsă împotriva centralei nucleare reprezintă o încălcare clară a celor cinci principii pentru protejarea instalației nucleare, care au fost stabilite în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în luna mai a anului trecut.

Orice tip de incendiu pe amplasament sau în vecinătatea acestuia reprezintă un risc de propagare a incendiului și la instalațiile esențiale pentru siguranță.

"Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranța nucleară a centralei și cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum", a declarat directorul general Grossi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Cazino
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com

pixel