AIEA va cere mai multe explicații Iranului pentru urmele de uraniu îmbogățit

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rafael Grossi / sursa foto: Flickr.com / IAEA
Rafael Grossi / sursa foto: Flickr.com / IAEA
Trei mari puteri europene au prezentat luni Consiliului guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică - AIEA un document prin care solicită din nou Iranului să dea explicații cu privire la urmele de uraniu găsite în situri nedeclarate.

Documentul ar urma să fie supus la vot în această săptămână și acoperă, de asemenea, aspecte precum împiedicarea inspectorilor în locul unde au fost descoperite urmele de uraniu, relatează Reuters.

Măsura vine în urma unei rezoluții adoptate în urmă cu 18 luni prin care se ordonă Teheranului să se conformeze urgent unei investigații a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind urmele de uraniu îmbogățit care ar putea fi folosite pentru bomba atomică.

De asemenea, noul document, abordează probleme care au apărut mai recent, cum ar fi excluderea de către Iran a multora dintre cei mai importanți experți în domeniul îmbogățirii uraniului din echipa de inspecție a AIEA.

„AIEA invită Iranul să ofere o cooperare suficientă cu Agenția și să ia măsurile esențiale și urgente, așa cum a decis Consiliul în rezoluția sa din noiembrie 2022, pentru a rezolva problemele legate de garanții care rămân nerezolvate în ciuda numeroaselor interacțiuni cu Agenția începând cu 2019”, se arată în text.

Iranul va reacționa dacă Consiliul guvernatorilor AEIA va adopta o rezoluție împotriva Teheranului, a declarat agenția de știri asociată cu statul iranian, Fars, care l-a citat pe șeful responsabil de domeniul nuclear al țării, Mohammad Eslami.

Consiliul guvernatorilor, format din 35 de națiuni, se reunește trimestrial și este unul dintre cele două organisme politice de top ale AIEA. Celălalt se reunește doar o dată pe an.

Marea Britanie, Franța și Germania, cunoscute sub numele de E3, fac presiuni în favoarea rezoluției, în pofida îngrijorărilor SUA că această măsură ar putea determina Iranul să răspundă prin intensificarea activităților sale nucleare, fiindcă Teheranul s-a arătat iritat la astfel de rezoluții în trecut și a luat astfel de măsuri ca răspuns.

E3 susțin că lipsa continuă de cooperare a Iranului cu AIEA și avansarea programului său nuclear fac necesară o astfel de măsură, spun diplomații. Doar Rusia și China s-au opus la ultima rezoluție împotriva Iranului.

Iranul îmbogățește uraniul până la o puritate de 60%, aproape de 90% din calitatea de armament, și a acumulat suficient material îmbogățit la acest nivel, dacă ar fi îmbogățit în continuare, pentru trei bombe nucleare, conform unui criteriu al AIEA.

Puterile occidentale spun că nu există nicio justificare civilă credibilă pentru îmbogățirea la acest nivel, iar AIEA afirmă că nicio altă țară nu a făcut acest lucru fără a produce arme nucleare. Iranul afirmă că obiectivele sale sunt în întregime pașnice.

În text se spune că, dacă Iranul nu cooperează, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, ar putea întocmi un raport „cuprinzător”, ceea ce ar crește și mai mult presiunea asupra Teheranului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel