“În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se specifică în actul normativ.
Totodată, și absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot cere indemnizaţia de şomaj, însă doar dacă nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Cei ce se află în această situație pot primi ajutorul de șomaj încă de la data absolvirii.
Așadar, pentru a putea cere indemnizația de șomaj, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt arondați în termen de cel mult 60 de zile.
Analiză. Nouă milioane de lucrători vor rămâne fără job-uri
Aceștia vor primi indemnizația de șomaj timp de 6 luni, valoarea fiind de 50% din indicatorul social de referință (ISR) care este, și în 2020, 500 de lei. Așadar, tinerii vor încasa un ajutor de șomaj de 250 de lei pe lună.
Actele necesare pentru a solicita indemnizația de șomaj sunt:
actul de identitate, original și copie;
actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie;
adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.
Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot să primească indemnizația.
Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și in acest termen se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (1.500lei). Plata se efectuează în doua tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...