Ajutor pentru Gaza. Israelul caută soluții
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Atacurile israeliene asupra Gaza pot constitui crime de război ''dacă se dovedeşte'' că civilii au fost loviţi ''fără deosebire''.
Atacurile israeliene asupra Gaza pot constitui crime de război ''dacă se dovedeşte'' că civilii au fost loviţi ''fără deosebire''.
Ministerul israelian al Apărării a comunicat luni că planurile de reconstrucţie în Fâşia Gaza, devastată de un nou conflict, vor trebui să treacă printr-un "mecanism" internaţional cu scopul de a ocoli Hamasul palestinian, aflat la putere în enclavă, pentru a ajunge direct la populaţie, informează AFP.

Armata israeliană acuză cu regularitate Hamas de deturnarea ajutorului internaţional destinat enclavei sărăcite sub blocada israeliană de aproape 15 ani în scopuri militare şi de utilizarea accesoriilor din metal ale canalizărilor pentru a fabrica rachete.

"Pentru a atinge obiectivele reabilitării Fâşiei Gaza fără ca aceasta să constituie o ameninţare pentru Israel, populaţia din Gaza şi din regiune, eforturile de reconstrucţie vor trebui să implice un larg evantai de actori", a indicat un responsabil al Ministerului Apărării israelian, sub rezerva anonimatului.

Ministerul, condus de fostul şef al Statului Major al armatei Benny Gantz cere "o implicare mai completă a Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP, a preşedintelui Mahmoud Abbas cu sediul în Cisiordania) pentru a evita creşterea resurselor Hamas şi cu scopul de a ajunge direct la populaţia" enclavei.

Potrivit acestui responsabil, finanţarea şi organizarea reconstrucţiei trebuie să treacă prin "crearea unui mecanism implicând principali actori, între care SUA şi Europa", dar şi actori regionali, precum ţările Golfului, Egiptul, mediator tradiţional între Hamas şi Israel, şi Iordania vecină.

Războiul din Gaza. Pagube imense în ambele tabere

Aflată sub controlul islamiştilor din Hamas din 2007, Fâşia Gaza, subminată de sărăcie şi şomaj, cu o populaţie de două milioane de locuitori, a fost scena a patru războaie între Israel şi Hamas din 2008 până în prezent.

Un armistiţiu este în vigoare de vineri, după 11 zile de confruntări sângeroase, soldate cu peste 200 de morţi în enclava palestiniană şi 12 morţi în partea israeliană. Eforturile diplomatice se concentrează în special pe reconstrucţie şi calmarea tensiunilor.

Preşedintele american Joe Biden îşi anunţase sâmbătă intenţia de a acorda un ajutor financiar "major" pentru "reconstruirea" Gazei, dar fără a da Hamasului "oportunitatea de a-şi reface sistemul de armament".

Şeful diplomaţiei americane este aşteptat marţi în regiune pentru întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, în special în legătură cu acest subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel