În studiul lor publicat recent în Scientific Reports, ei observă că cei care au primit vaccinul Pfizer BioNTech sau AstraZeneca au avut niveluri de anticorpi semnificativ mai mari decât persoanele infectate. Acești anticorpi au fost, de asemenea, eficienți împotriva variantei Delta.
Masson, specialist în instrumente biomedicale, și Pelletier, expert în chimia proteinelor, au fost interesați de un grup insuficient studiat: persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu au fost spitalizate ca urmare a infecției.
32 de adulți canadieni care nu au fost spitalizați și care sunt pozitivi la COVID-19
Prin urmare, 32 de adulți canadieni COVID-19 pozitivi nespitalizați au fost recrutați de către Centre hospitalier de l'Université Laval la 14-21 de zile după ce au fost diagnosticați prin testul PCR. Acest lucru s-a întâmplat în 2020, înainte de apariția variantelor Beta, Delta și Gamma.
"Toți cei care au fost infectați au produs anticorpi, dar persoanele în vârstă au produs mai mulți decât adulții cu vârsta sub 50 de ani", a declarat Masson. "În plus, anticorpii erau încă prezenți în sângele lor la 16 săptămâni după ce au fost diagnosticați".
COVID-19. EMA a autorizat un nou tratament
Anticorpii produși după o infecție cu tulpina originală, "nativă" a virusului, au reacționat, de asemenea, la variantele SARS-CoV-2 apărute în valurile ulterioare, și anume Beta (Africa de Sud), Delta (India) și Gamma (Brazilia), dar într-o măsură mai mică.
O reacție surprinzătoare la varianta Delta
"Dar rezultatul care ne-a surprins cel mai mult a fost acela că anticorpii produși de persoanele infectate în mod natural cu vârsta de 50 de ani și peste au oferit un grad mai mare de protecție decât adulții sub 50 de ani", a declarat Pelletier.
"Acest lucru a fost determinat prin măsurarea capacității anticorpilor de a inhiba interacțiunea proteinei spike a variantei Delta cu receptorul ACE-2 din celulele umane, care este modalitatea prin care suntem infectați", a adăugat el. "Nu am observat același fenomen cu celelalte variante".
Atunci când o persoană care a avut o formă ușoară de COVID este vaccinată, nivelul de anticorpi din sângele său se dublează în comparație cu cel al unei persoane nevaccinate care a fost infectată de virus. De asemenea, anticorpii acestora sunt mai capabili să prevină interacțiunea spike-ACE-2.
"Dar ceea ce este și mai interesant", a spus Masson, "este că avem mostre de la o persoană mai tânără de 49 de ani a cărei infecție nu a produs anticorpi care să inhibe interacțiunea spike-ACE-2, spre deosebire de vaccinare. Acest lucru sugerează că vaccinarea crește protecția împotriva variantei Delta în rândul persoanelor infectate anterior cu tulpina nativă".
Ambii cercetători consideră că ar trebui efectuate mai multe cercetări pentru a determina cea mai bună combinație pentru a menține cel mai eficient nivel de anticorpi reactivi la toate variantele virusului.
Studiul a fost realizat în colaborare cu Université Laval, Centre hospitalier de l'Université Laval, Héma-Québec și Consiliul Național de Cercetare din Canada. Acesta a fost finanțat de Canadian Institutes of Health Research, de Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, de National Research Council of Canada's Pandemic Response Challenge Program și de Canada Foundation for Innovation.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Restructurări la care recurge...
Bugetul pentru 2025 prevede, la...
Selecție a celor mai importante știri ale zilei.
România a obținut astăzi un acord crucial pentru...
Compania care organizează...
Termenul-limită pentru plata...
Elon Musk, proaspăt numit de...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...