O gaură neagră își face de cap. Este IMPOSIBL, susțin experții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cercetările au durat mai bine de doi ani
Cercetările au durat mai bine de doi ani
Este o premieră și ceva absolut neașteptat. Pentru prima dată, o echipă internațională de astronomi a observat formarea unui disc de acumulare și a unei coroane cu raze X de mare energie lângă o gaură neagră uriașă, fenomene considerate, până acum, drept imposibile, se arată într-un articol publicat în The Astrophysical Journal.

Când găurile negre cu masă stelară mică (de aproximativ 10 ori masa Soarelui) absorb materie, este lansat un fulger de lumină. În același timp, ele parcurg mai multe etape: gaura neagră părăsește starea de repaus și în jurul ei se formează un disc de acumulare.

Pe măsura reducerii volumului de substanță, se formează o coroană roșie. Întregul ciclu poate dura de la câteva săptămâni la luni. S-a presupus că pentru găurile negre supermasive acest fenomen se desfășoară foarte încet, până la milenii.

În septembrie 2018, All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASASSN) a înregistrat o erupție care a fost rezultatul distrugerii unei găuri negre supermasive pe care au numit-o TDE AT2018fyk. Echipa a colectat date pe parcursul a doi ani folosind telescoapele spațiale cu raze X XMM-Newton și Observatorul de raze X Chandra, precum și NICER, instrument de monitorizare a razelor X la bordul ISS.

Citește și Punctele albe din această fotografie nu sunt stele, sunt găuri negre

Potrivit estimărilor oamenilor de știință, gaura neagră a distrus o stea de dimensiunea Soarelui. În acest proces, în jurul ei a apărut un disc de acumulare de proporții greu de imaginat, de aproximativ 12 miliarde de kilometri lățime și care a aruncat în spații emisii de gaze, a căror temperatură a atins circa 40.000 Kelvin. Pe măsură ce discul a slăbit în intensitate, s-a format coroane de raze X de mare energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel