Alegerile americane, impact asupra piețelor energetice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petroliști
Petroliști
Schimbările care ar putea interveni pe linie de politică externă în cazul unei victorii a lui Donald Trump ar putea avea un impact substanțial asupra piețelor energetice, potrivit RBC Capital Markets.

Făcând referire la recentele întâlniri de la Washington cu înalți oficiali din precedenta administrație Trump, strategii RBC în materie de materii prime au apreciat că o nouă administrație condusă de Trump în 2025 ar putea oferi Rusiei scutire de sancțiuni pentru a o stimula să pună capăt ambițiilor ei teritoriale.

Un acord de pace rapid

Această abordare ar marca o abatere de la sprijinul actual pentru Ucraina, unii consilieri punând la îndoială „eficacitatea ajutorului substanțial de război acordat Kievului”, notează strategii.

„Acești consilieri insistă că prioritatea-cheie a lui Trump 2.0 ar fi de obține cât mai rapid un acord de pace, chiar dacă acest lucru ar permite Rusiei să-și însușească definitiv teritoriile ocupate”, au adăugat ei.

În timp ce sancțiunile europene s-au aflat în centrul măsurilor punitive din sectorul energetic, RBC subliniază că unele dintre restricțiile impuse de Statele Unite ar putea fi atenuate sub mandatul lui Trump, în special cele care afectează investițiile în industria energetică și exporturile de tehnologie, precum și cele privind exporturile de resurse energetice rusești. 

Comportamentul europenilor

„Considerăm că, la fel de important este comportamentul europenilor, cu eventuala apariție a unor fisuri în decizia colectivă europeană de a sprijini Ucraina în cazul în care există un pivot clar al politicii americane în privința războiului”, au adăugat strategii.

Pe de altă parte, Iranul s-ar putea confrunta cu o intensificare a sancțiunilor americane, consilierii lui Trump indicând o revenire la politicile de presiune maximă.

Scopul ar fi reducerea veniturilor petroliere iraniene, o mișcare care este puțin probabil să întâmpine rezistență în cadrul GOP. RBC subliniază că aplicarea mai strictă a sancțiunilor existente, în special a celor secundare care afectează accesul la piețele financiare americane, ar putea fi utilizată pentru a reduce exporturile de petrol iranian și pentru a consolida opoziția față de regimul de la Teheran.

Spațiu de manevră mai mare pe piața petrolului

Statele Unite pot avea un spațiu mai mare de manevră pentru a influența balanța petrolului prin politica sa iraniană decât în ​​cazul Rusiei, unde implicarea europeană este substanțială pe linie de sancțiuni.

Strategii spun că un obstacol cheie pentru Statele Unite ar fi găsirea unor surse suplimentare de aprovizionare cu petrol pentru a compensa orice întrerupere cauzată de sancțiunile împotriva Iranului. Ei subliniază că membrii OPEC ar putea fi reticenți în a crește rapid producția, deoarece ar prefera să evite repetarea scenariului din 2018, când creșterea ofertei a avut consecințe negative.

Este posibil ca OPEC „să caute dovezi ale unei deprecieri concludente înainte de a deschide robinetele pentru a ajuta Washingtonul”, au spus strategii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel