AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Convenția de la Montreux care privește regimul strâmtorilor, a fost semnată în 1936 și reglementează strict traficul naval prin Bosfor, un pasaj îngust care separă Grecia de Turcia și leagă Marea Neagră de Mediterana. Deși navele comerciale beneficiază de acces nerestricționat prin Bosfor și pot trece fără opreliști, așa-numitele nave de război sunt supuse unor restricții diferite, în funcție de țara de origine, unde au fost construite sau cumpărate și de tonajul lor, notează National Interest.
În ceea ce privește submarinele, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei afirmă că, „doar submarine aparținând statelor riverane pot trece prin strâmtoarea turcească, în scopul revenirii la bazele lor din Marea Neagră pentru prima dată după construcția sau achiziționarea lor sau cu scopul de a fi reparate în șantierele din afara Mării Negre”. Ținând cont de toate acestea, submarinul pare să acționeze cu încălcarea acestor clauze.
Potrivit respectatului expert naval H. I. Sutton, flota din Marea Neagră a Rusiei nu are submarine nucleare, deși a primit mai multe submarine din clasa Kilo 636.3. Aceste submarine de atac diesel-electrice pot efectua folosi rachete împotriva unor ținte terestre sau navale pe lângă torpilele cu care sunt dotate. În timp ce Marina Română are de asemeni un submarin din clasa Kilo, se pare că acesta nu a mai navigat de ani buni și, prin urmare, este foarte probabil să nu fie vorba despre cel care a fost semnalat în acest recent incident.
Avion de atac al SUA. Modernizat, perfecționat, de temut VIDEO
Sutton a explicat implicațiile acestei ultime manevre: „Rusia a fost nemulțumită de detaliile acordului în trecut, dar a respectat condițiile privind submarinele. În ciuda acestui fapt, submarinele din flota Mării au fost dislocate în Mediterana. Au tras chiar cu rachete de croazieră în Siria. Dar au ajuns acolo pe un traseu diferit. Acele submarine au fost dislocate în apropierea Siriei înainte de a fi livrate de la șantierele lor navale, în Marea Neagră. Astfel, au trecut prin strâmtoare „pentru prima dată după construcția lor”. Însă această ultimă mișcare nu poate fi explicată în acest fel”.
Dacă Moscova a încălcat tratatul, care sunt implicațiile acestei noi îndrăzneli
Dacă această Convenție de la Montreux va continua să fie sfidată, Rusia ar putea muta submarinele cât și alte nave de război de suprafață, prin Bosfor fără să sufere nicio consecință, va ajunge să-și consolideze poziția în Mediterana sau în Marea Neagră.
Mediterana este un loc de interes deosebit pentru Rusia. Acum, cu rapoarte confirmate despre activitatea rusă în Libia, interesul rusesc în Mediterana are sens și ar putea servi pentru a-și consolida poziția și pentru a-și apăra interesele de-a lungul graniței de sud a Europei.
De asemenea, în cazul în care Convenția de la Montreux este moartă, atunci alte țări ar putea fi stimulate să-și trimită navele de război sau submarine în Marea Neagră pentru a monitoriza sau contesta flota Rusiei din Marea Neagră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...