Alin Burcea (ANAT): Turismul de pe Valea Prahovei, în impas dacă nu vom avea zăpadă. Care sunt alternativele

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
pexels.com
pexels.com
EXCLUSIV
Președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a fost invitat la emsiunea ”Totul despre bani” difuzată pe DCNewsTV. Cu această ocazie, el a vorbit despre provocările turismului de pe Valea Prahovei în acest an.  

Turiștii s-au strâns în număr mare în aceasta vară pe Valea Prahovei. Spre deosebire de anul trecut, Sinana a avut cu până la 50% mai multe rezervări early booking în acest an, conform Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova (APDT PH).

Totuși, apare un mare semn de întrebare pe care turiștii și autoritățile deopotrivă și-l pun, spune Alin Burcea. Ce facem când dispare zăpada?

Efectele crizei climatice nu ocolesc aceste zone din țara noastră, dovadă este faptul că sezonul 2023-2024 a fost unul dintre cele mai slabe sezoane de schi din ultimii șapte ani. În această situație politicienii ar trebui să găsească alternative, iar președintele ANAT a dat câteva exemple.

”În Valea Prahovei hotelurile arată bine, problema este că dispare zăpada. Aici trebuie ca cei care vor veni anul viitor (la putere n.red.) să își pună această problemă, ce facem cu marile stațiuni de munte, Sinaia, Poiana Brașov sau Predeal în cazul în care dispare zăpada? Trebuie să găsim niște alternative. Eu nu știu, am doar niște puncte de vedere. Putem să facem niște aquapark-uri. În Predeal s-a început un aquapark acum 12 ani, au ajuns la 80% și s-au oprit, de ce, nu știu. Se pot face cazinouri, Poioana Brașov se pretează foarte bine pentru cazinouri. Trebuie făcută o lege pentru cazinouri. Dacă nu mai poți să vii strict pentru zăpadă, decât cel mult o lună, am putea să facem acest lucru. Cazinourile sunt foarte bine impozitate, și o sursă excepțională de bani pentru buget”.

 

Cazările la munte în vacanța de iarnă

 

În ceea ce privește rezervările pentru sezonul din perioada Crăciunului și Revelionului, hotelurile și alte spații de închiriere vor fi tixite, iar prețurile vor fi foarte sus, din motive simple, a mai explicat președintele ANAT.

”Bucureștiul are 3 milioane și ceva de locuitori, Valea Prahovei vreo 60.000 de cazări. Am văzut niște comentarii referitoare la tarifele foarte mari din Poiana Brașov. Hotelierii au pus acele tarife pentru că le vând, este vorba despre raportul cerere-ofertă.

Întrebat, în schimb despre zona Maramureș – Bucovina, și cât de aglomerată va fi această zonă Alin Burcea a răspuns că: ”și alea se vând toate, nu este o problemă. Sunt puține locuri iar revelionul este o dată pe an. Normal că dacă aș avea o pensiune sau un hotel în Bucovina de Revelion aș vinde scump ... știind că sunt cinci pe un loc. Pensiunile sunt foarte frumoase acolo.”  

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cosmin Marinescu
Ștefan Radu Oprea, drona românească
pexels.com
Profesorul Mircea Coșea
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Uzină Tesla
Defrilare / sursa foto: Freepik.com
Rable
Oameni care merg pe holul unui spital / Foto: Freepik
Fotomontaj: Oana Pavelescu / DCBusiness
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Bani / FOTO: Freepik
Mică afacere / Foto: Freepik
Youtube
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Platformă
Panouri fotovoltaice
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: Un sistem de apărare eficient, dar costisitor

Sistemul antirachetă dezvoltat cu ajutorul companiilor...

Turiști / FOTO: Freepik
Sloda / FOTO: Captură ecran
Locuri de muncă

Start-Up Nation, oportunitate pentru șomeri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă...

Kamala Harris / sursa foto: Wikimedia Commons

Cele trei crize majore care zguduie alegerile americane

Cu o lună înainte de prezidențialele din Statele Unite,...

Lucrător / FOTO: Freepik

pixel