ALRO, paralizat de PREȚUL energiei. Compania, forțată să trimită în ȘOMAJ tehnic aproape jumătate din angajați
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
ALRO Slatina reduce producția
ALRO Slatina reduce producția
Românii încep să simtă prețurile uriașe la energie și dintr-o altă perspectivă, aceea a pierderii locurilor de muncă din cauza închiderii fabricilor.

După scandalul facturilor pentru populație, a venit rândul să vedem primele efecte și în industria românească: ALRO, singurul producător de aluminiu din România este nevoit să trimită peste 1.000 de oameni în șomaj tehnic, se arată la Digi 24.

În același timp, potrivit liderilor sindicali, o parte dintre salariați (în special cei care sunt angajați pe perioadă determinată) au primit deciziile de încetarea contractului de muncă, scrie Adevărul.

Aproximativ 400 de salariați de la ALRO au ieșit joi în stradă în semn de protest faţă de preţurile mari la energie. Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a declarat, pentru Agerpres, că solicitările acestora sunt ca ALRO să primească energie la preţul cu care statul o vinde traderilor.

 

Guvernul nu poate interveni în ”politicile corporatiste”

 

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Digi24, că impactul social generat de creșterea prețurilor contează foarte mult dar a subliniat că guvernul nu poate interveni în ”politicile corporatiste”, cum este cazul șomajului tehnic.

”Vorbim de companiile energointensive, care au transmis acest semnal privind impactul creșterii prețurilor la gaze și energie asupra activității”

Ministrul spune că discuțiile trebuie să vizeze masurile pe termen mediu și lung. ”Trebuie să discutăm și despre programul investițional pe care fiecare companie trebuie să și-l asume (...) Dacă rămânem în continuare doar la piața reglementată, la măsuri pe termen scurt, aceste nu sunt sustenabile”.

Ministrul a confirmat că va exista un pachet de măsuri de susținere a companiilor ce va cuprinde compensarea taxelor pe emisii indirecte și reducerea/eliminarea certificatelor verzi. ”Au un impact destul de mare asupra prețului energiei”, a adăugat oficialul, care nu a putut să ofere o estimare privind impactul bugetar în urma aplicării pachetului de sprijin.

Citește și: Iată ce ne așteaptă: Prețul exorbitant al gazului îi face pe mulți producători ucraineni de sticlă să pună lacătul la fabrică

 

2 milioane de facturi, recalculate

Ministrul a vorbit și despre recalcularea facturilor la energie. 

Se recalculează aceste facturi. Vorbim de peste 2 milioane de facturi care au fost recalculate. ANPC are acest Comandament pe energie care lucrează. Concluziile sunt simple: Avem o Ordonanță care nu s-a regăsit, ca efecte, în facturile oamenilor.”, a spus ministrul 

Oficialul a precizat că sancțiunile pentru furnizori au fost mărite, dar nu s-a mers pe varianta amenzilor, ca procent din cifra de afaceri. ”Prin HG am mărit cuantumul amenzilor, nu am mers pe varianta amenzilor ca procent din cifra de afaceri. Important este ca aceste facturi să fie corectate.”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel