Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
După scandalul facturilor pentru populație, a venit rândul să vedem primele efecte și în industria românească: ALRO, singurul producător de aluminiu din România este nevoit să trimită peste 1.000 de oameni în șomaj tehnic, se arată la Digi 24.
În același timp, potrivit liderilor sindicali, o parte dintre salariați (în special cei care sunt angajați pe perioadă determinată) au primit deciziile de încetarea contractului de muncă, scrie Adevărul.
Aproximativ 400 de salariați de la ALRO au ieșit joi în stradă în semn de protest faţă de preţurile mari la energie. Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a declarat, pentru Agerpres, că solicitările acestora sunt ca ALRO să primească energie la preţul cu care statul o vinde traderilor.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat la Digi24, că impactul social generat de creșterea prețurilor contează foarte mult dar a subliniat că guvernul nu poate interveni în ”politicile corporatiste”, cum este cazul șomajului tehnic.
”Vorbim de companiile energointensive, care au transmis acest semnal privind impactul creșterii prețurilor la gaze și energie asupra activității”
Ministrul spune că discuțiile trebuie să vizeze masurile pe termen mediu și lung. ”Trebuie să discutăm și despre programul investițional pe care fiecare companie trebuie să și-l asume (...) Dacă rămânem în continuare doar la piața reglementată, la măsuri pe termen scurt, aceste nu sunt sustenabile”.
Ministrul a confirmat că va exista un pachet de măsuri de susținere a companiilor ce va cuprinde compensarea taxelor pe emisii indirecte și reducerea/eliminarea certificatelor verzi. ”Au un impact destul de mare asupra prețului energiei”, a adăugat oficialul, care nu a putut să ofere o estimare privind impactul bugetar în urma aplicării pachetului de sprijin.
Ministrul a vorbit și despre recalcularea facturilor la energie.
”Se recalculează aceste facturi. Vorbim de peste 2 milioane de facturi care au fost recalculate. ANPC are acest Comandament pe energie care lucrează. Concluziile sunt simple: Avem o Ordonanță care nu s-a regăsit, ca efecte, în facturile oamenilor.”, a spus ministrul
Oficialul a precizat că sancțiunile pentru furnizori au fost mărite, dar nu s-a mers pe varianta amenzilor, ca procent din cifra de afaceri. ”Prin HG am mărit cuantumul amenzilor, nu am mers pe varianta amenzilor ca procent din cifra de afaceri. Important este ca aceste facturi să fie corectate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...