Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec: România este pregătită să devină un centru regional de energie curată
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Proiectul SMR de la Doiceşti, încă un element important al parteneriatului strategic SUA-România, apreciază ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

România se pregătește să devină un hub regional pentru energie curată, iar proiectul reactorului modular mic (SMR) de la Doicești reprezintă un punct crucial al colaborării strategice dintre Statele Unite ale Americii și România, potrivit declarațiilor ambasadorului SUA la București, Kathleen Kavalec.

"Am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic de la Doicești. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne îndreaptă către un viitor energetic mai curat și durabil. După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări", a subliniat ambasadorul SUA.

Kavalec a făcut aceste afirmații în cadrul evenimentului "Energie pentru generația următoare", organizat de Ministerul Energiei în colaborare cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) și compania RoPower Nuclear, la Doicești, unde va fi construită prima centrală nucleară din România ce va folosi tehnologia reactoarelor modulare mici.

"Acest proiect vizionar primește sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât politic, cât și financiar. De aceea, sunt astăzi aici pentru a demonstra această susținere. U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, în valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de un miliard de dolari", a explicat Kathleen Kavalec.

Conform sursei citate, echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale și Fluor, entitățile motor din spatele transformării Doiceștiului, pentru a asigura progresul proiectului.

"Experiența a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranță și securitate. Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată (...). Pe scurt, proiectul SMR de la Doicești este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA și România", a subliniat ambasadorul Kathleen Kavalec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel