În noiembrie 2018, Carlos Ghosn, pe atunci director general al Nissan, a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere. Ulterior, procurorii niponi au formulat noi acuzaţii de nereguli financiare împotriva Nissan, a lui Carlos Ghosn şi a omului său de încredere, Greg Kelly, legate de modul de raportare a pachetului salarial al lui Ghosn în anii financiari 2016, 2017 şi 2018.
Recent, Reuters a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Nissan ar putea fi amendată cu până la patru miliarde de yeni, dar ar putea obţine o reducere a amenzii, la 2,4 miliarde de yeni, dacă producătorul auto nipon depune documentaţia la SESC înainte de începerea investigaţiei oficiale.
În septembrie s-a anunţat în Statele Unite că Nissan şi Carlos Ghosn vor plăti împreună 16 milioane de dolari pentru ca Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) să renunţe la acuzaţiile de fraudă.
SEC susţine că Nissan şi Carlos Ghosn nu au adus la cunoştinţă compensaţia de peste 140 de milioane de dolari pe care fostul preşedinte al companiei auto trebuia să o primească la pensionare.
Chinezii de la Dongfeng Motor vor să-şi reducă participaţia la PSA
Amenda pentru Nissan este de 15 milioane de dolari, iar cea pentru Ghosn este de un milion de dolari, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA.
Începând din 2014, board-ul Nissan i-a permis lui Ghosn să stabilească nivelul compensaţiilor pentru directorii companiei, inclusiv propria sa compensaţie. Această decizie i-a dat posibilitatea lui Ghosn, ajutat de subordonaţi, să nu aducă la cunoştinţa investitorilor compensaţii de peste 90 de milioane de dolari. În plus, susţine SEC, Ghosn a luat măsuri pentru a-şi majora beneficiile primite în urma pensionării cu 50 de milioane de dolari.
Conform înţelegerii cu SEC, Ghosn nu va mai putea conduce timp de zece ani o companie publică.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...