ANAF vrea mai mulţi inspectori care să-i verifice pe români dacă au plătit taxele la stat

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
ANAF schimbă regulile
ANAF schimbă regulile
Potrivit unui proiect de ordin al ANAF, instituţia a cerut extinderea numărului de inspectori care verifică situația fiscală a românilor din toată ţara.

 Recent, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală a descoperit că peste 500.000 de persoane au declarat venituri mai mici decât cele estimate de inspectori.

Potrivit proiectului de ordin al ANAF, proiect pus recent în dezbatere publică, instituţia îşi doreşte creşterea capacității de efectuare a verificărilor, potrivit avocatnet.ro. 

Direcţia generală control venituri persoane fizice din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (deja prevăzută);

Serviciile de verificări fiscale din cadrul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice;

Structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

„Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectuează următoarele activităţi preliminare:

  • analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii ori autorităţi publice.

Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.

Selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale. „, potrivit Codului de procedură fiscală.

Verificările pot dura cel mult 270 de zile și se pot finaliza cu emiterea unei decizii de impunere. Dacă sunt descoperite venituri nedeclarate, acestea urmează să se regăsească în plata impozitului.

Citește și: Noi reguli la examenul auto. Facilități pentru candidați

Prin introducerea unor noi modificări în Codului rutier se dorește și scurtarea termenului dintre examenul teoretic și cel practic dar și responsabilizarea instructorilor auto astfel că aceștia vor sta în dreapta elevului în timpul examinării iar polițistul va sta în spate.

"Reprezentanții școlilor de șoferi spun că, din cauza timpului mare de așteptare și a modului în care este organizat sistemul, elevul vine nepregătit la examen și are, din start, șanse mai mici de promovare. În cazul examenului practic, îi este și greu să se pregătească, deoarece încă este ilegal să conducă singur, iar pentru ore suplimentare la Școala de șoferi trebuie să plătească. Prin urmare, deși cursanții cunosc bine teoria și se descurcă și la orele de condus cu instructorul, mulți nu reușesc să treacă de examenul practic de conducere. Frecvent, cauza nu e lipsa cunoștințelor teoretice sau abilităților practice, ci mai degrabă un blocaj mental, frică, emoții în timpul examenului. Valabilitatea cursurilor Școlii de șoferi este de 12 luni din momentul în care a fost absolvită ultima ora de conducere, iar avizul psihologic și fișa medical au de asemenea o valabilitate de 12 luni de când au fost emise", se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel