ANAF vrea mai mulţi inspectori care să-i verifice pe români dacă au plătit taxele la stat
Autor: Antonia Popescu | 07 iul 2022, 15:35
Creditele la control! ANAF îi verifică pe cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani
Creditele la control! ANAF îi verifică pe cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani
Potrivit unui proiect de ordin al ANAF, instituţia a cerut extinderea numărului de inspectori care verifică situația fiscală a românilor din toată ţara.

 Recent, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală a descoperit că peste 500.000 de persoane au declarat venituri mai mici decât cele estimate de inspectori.

Potrivit proiectului de ordin al ANAF, proiect pus recent în dezbatere publică, instituţia îşi doreşte creşterea capacității de efectuare a verificărilor, potrivit avocatnet.ro. 

Direcţia generală control venituri persoane fizice din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (deja prevăzută);

Serviciile de verificări fiscale din cadrul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice;

Structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

„Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectuează următoarele activităţi preliminare:

  • analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii ori autorităţi publice.

Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.

Selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale. „, potrivit Codului de procedură fiscală.

Verificările pot dura cel mult 270 de zile și se pot finaliza cu emiterea unei decizii de impunere. Dacă sunt descoperite venituri nedeclarate, acestea urmează să se regăsească în plata impozitului.

Citește și: Noi reguli la examenul auto. Facilități pentru candidați

Prin introducerea unor noi modificări în Codului rutier se dorește și scurtarea termenului dintre examenul teoretic și cel practic dar și responsabilizarea instructorilor auto astfel că aceștia vor sta în dreapta elevului în timpul examinării iar polițistul va sta în spate.

"Reprezentanții școlilor de șoferi spun că, din cauza timpului mare de așteptare și a modului în care este organizat sistemul, elevul vine nepregătit la examen și are, din start, șanse mai mici de promovare. În cazul examenului practic, îi este și greu să se pregătească, deoarece încă este ilegal să conducă singur, iar pentru ore suplimentare la Școala de șoferi trebuie să plătească. Prin urmare, deși cursanții cunosc bine teoria și se descurcă și la orele de condus cu instructorul, mulți nu reușesc să treacă de examenul practic de conducere. Frecvent, cauza nu e lipsa cunoștințelor teoretice sau abilităților practice, ci mai degrabă un blocaj mental, frică, emoții în timpul examenului. Valabilitatea cursurilor Școlii de șoferi este de 12 luni din momentul în care a fost absolvită ultima ora de conducere, iar avizul psihologic și fișa medical au de asemenea o valabilitate de 12 luni de când au fost emise", se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Crossuri externe