Analiză Reuters: Totul despre cele 50 de miliarde de dolari acordate de G7 Ucrainei şi poziţia Rusiei

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7
Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7
G7, grupul celor celor mai bogate șapte democrații a convenit să folosească veniturile din activele rusești înghețate pentru a acorda Ucrainei împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari, având ca scop asigurarea continuității luptei Kievului împotriva invaziei ruse și pentru a semnala Moscovei hotărârea Occidentului, relatează Reuters într-o analiză ale cărei principale repere le puteţi citi în rândurile de mai jos.

Liderii G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite - au fost de acord cu acest plan joi, împreună cu oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană, unde sunt deținute majoritatea activelor rusești înghețate ca urmare a războiului.

Acordul a fost rezultatul unor luni de negocieri intense și a venit după ce propunerea inițială a Washingtonului de a confisca efectiv activele a întâmpinat o opoziție puternică din partea țărilor europene. UE a adoptat deja un plan de a redirecționa profiturile din activele înghețate pentru a finanța arme și alte ajutoare pentru Ucraina. Însă Washingtonul a venit cu noi presiuni privind veniturile din aceste active, folosindu-le pentru a acorda Ucrainei o sumă mare de bani acum.

Oficialii spun că liderii UE au fost de acord cu această idee, în parte pentru că reduce riscul ca Ucraina să rămână fără fonduri dacă Donald Trump revine la Casa Albă sau dacă Congresul SUA blochează finanțarea, așa cum s-a întâmplat luni de zile cu cel mai recent pachet de ajutor.

 

De unde vin banii

 

Banii vor proveni din împrumuturi acordate de membrii G7 - Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Canada și Japonia - și de Uniunea Europeană. Împrumuturile sunt garantate de dobânzile viitoare din activele rusești înghețate. Acestea urmează să fie rambursate fie din dobânzi, fie din despăgubiri plătite de Rusia.

Aproximativ 260 miliarde de euro (281 miliarde de dolari) în active rusești, cum ar fi rezervele băncii centrale, au fost înghețate sub sancțiuni impuse în urma invaziei Moscovei în Ucraina din februarie 2022.

Aproximativ 190 miliarde de euro din active sunt deținute în Euroclear, un depozitar central de titluri de valoare cu sediul în Belgia, făcând din UE un actor cheie în orice plan de utilizare a activelor. Statele Unite dețin aproximativ 5 miliarde de dolari în astfel de active.

Oficialii estimează că vor putea apela la aproximativ 2,5 miliarde până la 3,5 miliarde de euro pe an din dobânzile generate de active pentru a rambursa împrumuturile.

 

Când vor ajunge banii în Ucraina

 

Banii vor ajunge până la sfârșitul acestui an, deși o parte ar putea fi disbursată și după aceea, în funcție de capacitatea Ucrainei de a absorbi și cheltui fondurile, au declarat două surse.

 

Ce se va întâmpla dacă activele nu vor mai fi îngheţate?

 

Sancțiunile UE care au înghețat activele trebuie reînnoite la fiecare șase luni, necesitând aprobarea tuturor celor 27 de membri UE.

Aceasta a ridicat perspectiva ca o singură țară din UE - cum ar fi Ungaria, care menține relații strânse cu Moscova - să poată bloca reînnoirea la un moment dat și să dezghețe activele.

Oficialii UE spun că explorează opțiuni pentru a reduce acest risc, cum ar fi reînnoirile mai rare sau adoptarea unei legislații naționale de rezervă în Belgia pentru a menține activele înghețate.

Dacă Ucraina și Rusia ajung la un acord de pace, oficialii occidentali anticipează că activele ar putea face parte din despăgubirile acordate Ucrainei, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru a rambursa împrumuturile.

 

Poziţia Rusiei

 

Președintele rus Vladimir Putin a descris vineri confiscarea activelor Moscovei de către Occident drept "furt" și a spus că aceasta nu va rămâne nepedepsită.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că răspunsul Moscovei la schema G7 va fi foarte dureros pentru Uniunea Europeană.

UE a declarat că dobânzile generate de active sunt "profituri neașteptate" care nu aparțin Rusiei.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel