Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Dacă tot este să facem un sacrificiu temporar, în 2025, mai bine se suspendă voucherele în acest an, dar să avem o reglementare fermă ca în 2026 să revină la valoarea precedentă de 1600 de lei
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) își exprimă dezaprobarea fermă față de forma în care Guvernul intenționează să taie a doua oară în acest an valoarea voucherelor de vacanță, potrivit surselor din mass-media. Mai exact, doar angajații din sistemul public cu un salariu brut de până la 6.000 lei (aprox. 3.500 lei net) ar urma să mai beneficieze de aceste vouchere, în valoare de doar 640 lei (800 lei impozabili) și doar în perioada de extrasezon. Nu există o definiție a noțiunii de extrasezon. A te gândi să acorzi vouchere de vacanță în extrasezon înseamnă o fantezie. Sezon închis pe litoral iarna înseamnă sezon de vârf la munte, și avem vacanțe cu date schimbătoare. Este dificil să definești ceea ce înseamnă sezon, și ar reprezenta și o frustrare pentru cadrele didactice care au concediu vara. ”Această „formulă” reprezintă, în opinia noastră, o glumă proastă, care nu ajută cu nimic nici angajații, nici turismul românesc. Este doar o bifă politică, menită să creeze aparența că turismul a fost sprijinit, când în realitate impactul va fi nul sau chiar negativ”, declară Dr. Alin Burcea, președintele ANAT.
Doar 17% dintre angajații de la stat s-ar încadra în acest plafon salarial. În plus, valoarea voucherelor fusese deja redusă la jumătate în urmă cu șase luni, iar restricționarea folosirii lor exclusiv în extrasezon le scade dramatic atractivitatea și eficiența. Având în vedere că a fost redusă valoarea voucherelor de vacanță la jumătate, încă o reducere de 83% înseamnă că impactul negativ pe 2025 va fi de peste 90%, ducând măsura în derizoriu.
ANAT solicită, așadar, să nu se mai intervină asupra voucherelor de vacanță încă o dată în acest an. În cel mai bun caz ar fi indicat să se renunțe la condiționările de cofinanțare și la alte declarații suplimentare. Această așa-zisă măsură de sprijin nu face decât să creeze haos și să inducă opinia publică în eroare. În realitate, nu sprijină turismul, ci doar îl compromite în fața unui public deja confuz și nemulțumit. Ce înseamnă un sprijin real pentru turism?
Păstrarea cotei reduse de TVA pentru HORECA (9%), fără excepții sau majorări mascate.Acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistemul public și în valoare de minimum 1.600 lei/an, valabile pe tot parcursul anului.Extinderea voucherelor și pentru angajații din mediul privat, cu deduceri fiscale clare pentru angajatori, după modelul implementat cu succes în alte țări europene.Investiții în promovarea vacanțelor în România pentru turiști străini și români, infrastructură și digitalizare, nu doar în măsuri de imagine cu efect zero.
Turismul este un sector strategic, care contribuie semnificativ la PIB, menține sute de mii de locuri de muncă și are un impact direct asupra multor ramuri economice conexe. A-l trata cu măsuri simbolice înseamnă a condamna industria la stagnare și a-i descuraja principalii actori – agențiile de turism, hotelierii, restaurantele și ghizii de turism.
ANAT cere Guvernului României să trateze cu seriozitate această industrie și să înceteze să adopte măsuri populiste, fără studiu de impact și fără consultarea reală a profesioniștilor din domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...