Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
De această zi liberă beneficiază atât angajații de la stat cât și angajații din mediul privat. Însă, angajații de la stat vor beneficia de o zi liberă în plus pe data de 2 iunie, astfel că vor avea o minivacanță de patru zile, din data de 1 iunie și până pe 4 iunie care este duminică.
În mod tradițional, în data de 1 iunie sunt sărbătoriți copiii, iar din 2016, această zi este și una liberă pentru salariați, potrivit Codului muncii, fără să conteze dacă aceștia activează la stat sau în mediul privat.
De asemenea, de timp liber în data de 1 iunie trebuie să beneficieze toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.
Anul acesta, Ziua Copilului cade într-o zi de joi, iar următoarea zi liberă de care beneficiază salariații cu program obișnuit de lucru, respectiv de luni până vineri, este a doua zi de Rusalii, care este, de fapt, într-o zi de luni.
Deoarece, după cum s-a stabilit la finalul lui 2022, bugetarii beneficiază de o zi liberă suplimentară în data de 2 iunie (care va trebui recuperată ulterior), aceștia vor avea, la sfârșitul săptămânii viitoare, o minivacanță de cinci zile, care va cuprinde și a doua zi de Rusalii. Practic, vor fi liberi de joi până luni.
Așadar, salariații din mediul privat vor beneficia, săptămâna viitoare, de o zi liberă, iar ulterior, după ce se întorc vineri la lucru, de o minivacanță de trei zile, în timp ce angajații de la stat vor fi liberi timp de cinci zile la rând.
Cu toate că în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă și de Ziua Copilului, care intră, de câțiva ani, în categoria liberelor legale.
Este vorba, mai precis, despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă liberele legale salariaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Comisia de muncă din Senat...
Camera Deputaților urmează să...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...