Angajările la stat, înghețate și nu prea. Excepțiile, votate pe bandă rulantă
Autor: Matei Ion | 06 oct 2022, 12:46
Statul va avea și mai mulți angajați
Statul va avea și mai mulți angajați
Angajările la stat sunt înghețate, cel puțin în teorie, până la finalul anului curent.

Însă această regulă poate fi ocolită invocându-se de cele mai multe ori, necesitatea personalului pentru proiectele europene din PNRR.

Amintim că, în luna august 2022, conform cifrelor publicate de Ministerul Finanțelor, erau angajați la stat 1.254.395 de persoane.

Excepțiile din Parlament

Astfel, deputații au adoptat marți, printr-un proiect de lege, o serie de excepții de la această regulă. Astfel, vor putea fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor din serviciile Camerei Deputaților și ale Senatului, precum și în cadrul instituțiilor și autorităților publice pentru personalul care se ocupă exclusiv cu activități în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 80/2022, act normativ prin care s-au suspendat angajările la stat până la 31 decembrie, introduce posibilitatea ca pentru posturile vacante sau temporar vacante din Camera Deputaților și Senat, indiferent de data vacantării lor, să se poată țină concursuri sau examene, prin derogare de la regulă instituită de OUG 80.

De asemenea, a fost introdusă o altă excepție legată de posibilitatea de a fi încadrat personal, pe posturi în afara organigramei, cu contract individual de muncă pe durată determinată exclusiv pentru activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene în cadrul instituțiilor și autorităților publice.

Angajările din ambele excepții vor trebui să se facă în limita bugetelor privind cheltuielile de personal.

La doar o lună după oficializarea actului normativ menționat anterior a fost introdusă o primă excepție, prin OUG 111/2022, legată de ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și superior.

După ce proiectul de lege adoptat de deputați va deveni lege vor fi instituite noi excepții de la regula impusă de OUG 80, respectiv pentru posturile vacante din Parlament și pentru cele vacante, din afara organigramei instituțiilor sau autorităților publice, cu activități în domeniul proiectelor finanțate cu fonduri europene.

Excepțiile de la Ministerul Energiei

O altă excepție este observată la Ministerul Energiei unde sunt scoase la concurs în jur de 60 de posturi. 

“Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Energiei este de 392 posturi finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 2 posturi sunt destinate pentru rețeaua de reprezentare externă, 1 post la Ambasada României în Statele Unite ale Americii – Washington D.C. și 1 post la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Paris – Republica Franceză” se spune în expunerea de motive care continuă argumentând că: ”“Astfel, se propune suplimentarea personalului Ministerului Energiei din cadrul Direcției Generale Ajutor de Stat și Fonduri Europene și a structurilor cu atribuții în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și în domeniul proiectelor în domeniul gazelor naturale conform celor expuse, cu un număr corespunzător de 60 posturi, de la 332 la 392”.

În documentul pus în dezbatere publică se mai explică și că: ”În lipsa unei structuri stabile și cu expertiză de gestionare a programelor investiționale există un risc considerabil de pierdere a finanțării alocate României pentru sectorul energetic. Totodată, există riscul ratării ultimelor posibilități de finanțare a investițiilor neprioritare (conform clasificării din legislația aferentă Fondului pentru modernizare, la această categorie sunt incluse capacitățile pe gaz), în contextul tendințelor tot mai accentuate de concentrare a investițiilor pe resurse regenerabile”.

Mai mult inițiatorul spune că: ”Având în vedere deficitul de personal de la nivelul acestei structuri, raportat la amploarea și gradul de dificultate al problematicii activității, rezultă în mod clar faptul că necesitatea de suplimentare a personalului este evidentă, măsură ce se impune a fi dublată de reorganizarea structurii astfel încât această să răspundă cu promptitudine și în mod eficient constrângerilor și provocărilor generate de necesitatea accelerării ritmului de absorbție a fondurilor europene”.

În concluzie, expunerea motive spune că: ”Se propune astfel redimensionarea numărului de posturi aferente Direcției Generale Ajutor de Stat și Fonduri Europene prin suplimentarea corespunzătoare a numărului de posturi”, explică documentul și concluzionează că: ”Totodată este necesară redimensionarea, prin suplimentarea numărului de posturi și a personalului din cadrul Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiență și Riscuri care participă la implementarea conform procedurilor aplicabile a măsurilor de sprijin în domeniul energetic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe