Într-o convorbire telefonică purtată cu Merkel, care conduce Germania - cea mai mare economie din UE - din 2005, Xi a insistat că Uniunea Europeană şi China trebuie să se "respecte reciproc" şi să "elimine interferenţa", a consemnat Xinhua.
Nu a fost precizată sursa respectivei interferenţe, notează Reuters.
Luna trecută, UE a impus primele sale sancţiuni majore din 1989 împotriva unor oficiali chinezi, în legătură cu informaţiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang. Beijingul, care a respins acuzaţiile în acest sens, a ripostat trecând la rândul său pe "lista neagră" mai mulţi eurodeputaţi şi entităţi din UE. Şi aliaţi ai UE cum sunt SUA, Marea Britanie şi Canada au sancţionat oficiali chinezi în legătură cu situaţia din Xinjiang, aceste divergenţe ameninţând să afecteze aplicarea pactului de investiţii convenit între UE şi China la sfârşitul anului trecut, după ani de negocieri, aminteşte Reuters.
Xi a îndemnat totodată Germania şi UE să facă eforturi comune, împreună cu China, pentru a menţine dezvoltarea viabilă şi stabilă a cooperării bilaterale, potrivit media de stat chineze. Potrivit Xinhua, el a insistat că dezvoltarea Chinei reprezintă o şansă pentru UE şi a făcut apel la Uniunea Europeană să facă "raţionamente corecte" în mod independent şi să-şi asigure în mod real autonomia strategică.
Liderul chinez a adăugat că Beijingul este dispus să coopereze cu comunitatea internaţională la promovarea "distribuirii corecte şi raţionale" a vaccinurilor anticoronavirus şi se opune "naţionalismului vaccinurilor".
La rândul ei, Merkel a asigurat că UE susţine independenţa în afacerile sale externe, adăugând că numeroasele probleme şi provocări din lumea de azi cer cooperare între Germania şi China, precum şi între UE şi China, a mai consemnat Xinhua.
Cancelarul german a afirmat de asemenea că întărirea dialogului şi cooperării dintre UE şi China nu este doar în interesul ambelor părţi, ci şi al lumii, iar Germania este dispusă să joace un rol pozitiv în acest sens.
Germania este dispusă să lucreze alături de China la pregătirea unei noi runde de consultări interguvernamentale sino-germane, pentru reluarea cât mai curând a schimburilor de personal şi pentru intensificarea cooperării în domenii ca lupta împotriva pandemiei şi a schimbărilor climatice, a mai spus Angela Merkel, care şi-a exprimat în acelaşi timp speranţa în menţinerea comunicării între ţara sa şi China în chestiuni cum sunt distribuirea corectă şi recunoaşterea reciprocă a vaccinurilor anti-COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...