'Considerăm că preocupările noastre nu au fost suficient luate în considerare în numeroase domenii, aşa că prevăd negocieri foarte dure şi complicate', a afirmat Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin.
Vladimir Putin şi Angela Merkel la discuții despre Iran, Libia şi Siria
Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru o discuţie asupra viitorului buget multianual al UE, în contextul în care există mai multe tabere care au poziţii diferite asupra modului de a acoperi golul lăsat de retragerea contribuţiei Marii Britanii după Brexit. Cu un stat membru mai puţin, UE trebuie să găsească un echilibru dificil între politicile sale considerate tradiţionale - coeziune (dedicată regiunilor mai puţin dezvoltate) şi agricultură - şi noile priorităţi pe care şi le-a stabilit, în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi afirmarea blocului comunitar pe scena geopolitică (securitate şi apărare).
Franţa, la fel ca alte circa 15 ţări membre, vrea să profite de plecarea Marii Britanii din UE pentru a pune capăt rabaturilor acordate unui număr de cinci ţări (Germania, Danemarca, Olanda, Austria, Suedia) pentru a-şi reduce contribuţiile naţionale. Aceste ţări, cu excepţia Germaniei, a cărei poziţie este mai puţin strictă, sunt de asemenea cele care solicită un buget european în care contribuţiile naţionale să fie limitate la 1% din venitul naţional brut.
De partea cealaltă, 'prietenii coeziunii', 15 ţări din sudul, centrul şi estul UE, sunt îngrijorate în legătură cu tăierile anunţate la aşa-numitele 'politici tradiţionale' de care ele beneficiază. Germania, cea mai bogată ţară din Europa, finanţează ea singură o cincime din bugetul european, o parte care ar urma să crească la 25% în noul buget.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...