ANM. Vremea în PRIMA JUMĂTATE a lui august. Scăpăm de CANICULĂ
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În intervalul 2 - 15 august, vor fi perioade în care regimul termic va deveni mai normal, cu temperaturi maxime ce vor scădea până spre 26 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii restrânse atât la jumătatea acestei săptămâni, cât şi la începutul celei viitoare, arată prognoza publicată de ANM.

În Muntenia, din 3 august, valorile termice vor fi semnificativ mai mici decât în precedentele zile, în interval menţinându-se totuşi o vreme în general călduroasă, cu maxime în medie de 30 - 33 de grade; canicula va afecta doar sudul şi sud-vestul regiunii, unde se vor atinge, în perioada 3 - 5 august şi posibil în zilele de 9 şi 10 august, valori în jurul a 35 de grade. Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 16 - 19 grade. În zilele de 6 şi 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor majoritate între 26 şi 29 de grade, iar cele nocturne între 13 şi 17 grade. Pe perioada celor două săptămâni, regimul pluviometric va fi în general deficitar, ploi pe arii mai extinse urmând a fi doar în perioada 5 - 6 august. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice (izolat posibil şi averse torenţiale) se vor semnala în restul intervalului doar pe arii restrânse şi cu precădere după data de 11 august.

În Oltenia, scăderea de temperatură ce se va produce din data de 3 august va determina valori termice semnificativ mai mici decât în perioada anterioară, vremea călduroasă (cu maxime de 30 - 34 de grade) menţinându-se totuşi în mare parte a regiunii în majoritatea zilelor, însă canicula va afecta doar sudul, unde se vor atinge în zilele de 4, 9 şi 10 august valori de 35 - 36 de grade. Mediat regional, minimele nocturne vor fi de 17 - 21 de grade, iar în zilele de 6 şi 7 august sunt estimate valori ale temperaturii aerului agreabile, cele diurne în marea lor majoritate între 26 şi 30 de grade, iar cele nocturne între 14 şi 18 grade. În ansamblu, cele două săptămâni de prognoză vor fi caracterizate de un regim pluviometric în general deficitar. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, se vor semnala doar în zilele de 5 şi 6 august. Fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi în restul intervalului numai pe arii restrânse şi cu precădere în intervalul 11 - 13 august.

În Banat, regimul termic se va pondera faţă de intervalul anterior, astfel că temperaturile maxime vor fi în medie de 30 - 32 de grade, chiar mai scăzute în perioada 5 - 7 august, când se vor înregistra în general 25 - 28 de grade. Valorile nocturne vor oscila în general în ecartul 16 - 19 grade. În perioada 8 - 9 august se estimează o vreme mai călduroasă, cu temperaturi la amiază de 32 - 34 de grade, zilele ulterioare urmând a fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii august. În intervalul 5 - 6 august va ploua pe arii extinse şi local în cantităţi mai însemnate, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare după data de 11 august.

În regiunea Crişanei, faţă de săptămânile anterioare, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ponderate, cu maxime diurne, în medie, de 26 - 30 de grade, chiar mai scăzute în zilele de 5 şi 6 august când va fi o vreme relativ răcoroasă, dar şi mai ridicate, local de peste 30 de grade, în 4, respectiv 9 şi 10 august. Ulterior este estimat un ecart de temperatură apropiat de normalul calendaristic (26 - 29 de grade). Minimele termice vor avea uşoare oscilaţii, dar în majoritatea nopţilor se vor încadra în medie între 16 şi 19 grade. Ploile vor fi frecvente şi în general însemnate cantitativ în zilele de 5 şi 6 august. În restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare după data de 10 august.

În Transilvania, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada anterioară (cu maxime de 26 - 31 de grade, mediat regional), iar zilele de 6 şi 7 august vor fi caracterizate de o vreme local chiar răcoroasă, cu o medie a valorilor diurne de 23 - 26 de grade. În acest interval, temperaturile nocturne se vor situa în marea lor majoritate între 12 şi 16 grade. Zilele de 8, 9 şi 10 august vor fi caracterizate de o vreme mai călduroasă, local cu valori diurne de peste 30 de grade. Până la sfârşitul intervalului, este estimat un regim termic în limite normale pentru a doua decadă a lunii august. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil însemnate cantitativ, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 2 şi 3 august şi după data de 11 august.

În Maramureş, temperatura aerului va avea valori mai ponderate decât în săptămânile anterioare, cu maxime în medie de 26 - 30 de grade, iar în zilele de 6 şi 7 august vremea va fi local chiar răcoroasă, cu 22 - 25 de grade în orele după-amiezii. În această perioadă minimele nocturne, în marea lor majoritate, se vor încadra între 12 şi 15 grade. O încălzire a vremii este estimată pentru intervalul 8 - 10 august când vor fi şi valori de peste 30 grade în vestul regiunii, urmând ca, până la finalul celor două săptămâni de prognoză, să se înregistreze temperaturi în jurul celor climatologic specifice. În zilele de 5 şi 6 august ploile vor fi frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ, iar în restul perioadei de referinţă se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 2 august şi după data de 10 august.

În Moldova, din data de 3 august, temperaturile vor fi semnificativ mai scăzute faţă de perioada anterioară, cu maxime, în medie, de 25 - 30 de grade, iar în jurul datei de 7 august în nordul regiunii vremea va deveni relativ răcoroasă. Valori de 32 - 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, se vor înregistra în unele după-amiezi doar în sudul regiunii. În tot acest interval, temperaturile minime se vor situa în marea lor majoritate între 14 şi 19 grade, posibil mai mici în dimineţile de 8 şi 9 august. Va ploua pe arii mai extinse în perioada 4 - 6 august şi cu caracter local în 3 şi 7 august, determinând un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru prima săptămână a lunii august. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în creştere şi după data de 12 august.

În Dobrogea, vremea va fi în general călduroasă în partea continentală a regiunii, însă temperaturile diurne vor atinge doar izolat 33 - 34 de grade în zilele de 3, 5 şi posibil pe 10 august. Pe litoral vremea va fi agreabilă, cu maxime termice de 28 - 29 de grade în cea mai mare parte a intervalului. Minimele termice ale perioadei de referinţă se vor încadra într-un ecart mediu de 18 - 21 de grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului celor două săptămâni. Ploi pe spaţii mai extinse vor fi doar în perioada 5 - 6 august, iar în restul timpului pe arii restrânse vor fi manifestări asociate instabilităţii atmosferice, cu probabilitate mai mare în 4 august şi perioada 11 - 13 august.

Citește și: 

La munte, începând de marţi, 3 august, scăderea temperaturii aerului se va resimţi în toată zona montană, dar vremea se va menţine totuşi normal de caldă pentru prima jumătate a lunii august în majoritatea zilelor, cu maxime de 20 - 26 de grade şi minime de 11 - 17 grade, cu valori mai mici la altitudini de peste 1.600 de metri. O vreme mai răcoroasă va fi în perioada 6 - 7 august. Aversele de ploaie vor fi mai frecvente şi pe alocuri mai însemnate cantitativ în perioada 5 - 7 august, iar în celelalte zile fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local şi temporar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...


pixel