Astfel a fost transpusă recomandarea Comisiei Europene de a micșora durata de livrare prevăzută în cadrul contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung, măsură ce va avea un impact semnificativ asupra pieței de energie electrică datorită faptului că se permite negocierea contractelor de furnizare pe piețe extrabursiere, iar în ceea ce privește competitivitatea, modificarea va genera creșterea concurenței, posibilitatea contractării de produse flexibile adaptate profilurilor de producție și consum, precum și reducerea costurilor cu echilibrarea pentru participanții la piața de energie.
Măsura aduce avantaje în egală măsură producătorilor, îndeosebi celor din surse regenerabile care depind de condițiile atmosferice, precum și furnizorilor și clienților finali, cu precădere celor casnici, care au un profil variabil de consum.
Citește și: ANRE atenționează: Schimbați contractul? Verificați ACESTE condiții
Totodată, a fost aprobat și Ordinul ANRE nr. 27/2021 care modifică nouă regulamente ce instituie reguli de tranzacționare pe piețele centralizate la termen de energie electrică aprobate prin ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în care referirea la durata de o oră să fie înlocuită cu referirea la durata intervalului de decontare, iar această durată a intervalului de decontare să fie de o oră până la data de 1 iulie 2021, respectiv de 15 minute, începând cu data de 1 iulie 2021.
Această modificare a fost necesară ca urmare a aplicării începând cu data de 1 februarie 2021 a intervalului de decontare a pieței de echilibrare și a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea (PRE) de 15 minute, pentru a permite participanților la piață să realizeze o poziție cât mai avantajoasă în piața de echilibrare, având la dispoziție intervale de tranzacționare pe piețele la termen egale ca durată cu intervalul de decontare a dezechilibrelor PRE.
ANRE apreciază că modificările vor avea ca rezultat reflectarea în preț a unor costuri cu dezechilibrele mai reduse la clienții finali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...