ANSVSA, informaţii de ultimă oră privind focarele de pesta rumegătoarelor mici (PRM)

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oi / sursa foto: Freepik.com
Oi / sursa foto: Freepik.com
Actualizarea situaţiei privind evoluţia pestei rumegătoarelor mici în ţara noastră.


În data de 09.09.2024, în România mai sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel naţional. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM - în judeţul Tulcea, 6 focare de PRM în judeţul Constanţa şi un focar de PRM în judeţul Ialomiţa.

Menţionăm că, începând cu data de 06.09.2024, a intrat în vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR şi MAI, care prevede pentru o perioadă de 30 de zile, următoarele măsuri:
- toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină şi, suplimentar, sunt testate serologic şi virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare;
- toate mişcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate;
- prin excepţie la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană (DSVSA), respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial, poate permite mişcarea rumegătoarelor mici în următoarele situaţii:
- din exploataţii către abator;
- din exploataţii către centrele de colectare;
- din centrele de colectare către abator sau port;
- din exploataţia temporară către exploataţia de origine, cu condiţia carantinării la destinaţie, pentru cel puţin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.

Pentru toate transporturile, DSVSA competentă teritorial de la locul reţinerii stabileşte conduita de urmat pentru animalele reţinute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus reţinerea, stabileşte conduita de urmat pentru mijlocul de transport.

Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reţinute de reprezentantul acesteia şi asigură prezenţa medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligaţiei de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA şi o informează cu privire la cele constatate.

Acordul scris în baza informaţiilor furnizate de solicitant şi a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al DSVSA competentă teritorial şi conţine detaliile specifice referitoare cel puţin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinaţie, data şi ora plecării, data şi ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului şi durata valabilităţii acordului de deplasare.

Judeţele de la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova vor identifica şi implementa măsuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrării pe teritoriul României de animale vii şi/sau produse, subproduse, materiale, mărfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.

ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine să respecte toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel