Anunțul premierului Orban despre persoanele în șomaj tehnic

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Virgil popescu, ministrul Economiei a prezentat situația firmelor care au depus actele pentru eliberarea certificatelor pentru situații de urgență
Virgil popescu, ministrul Economiei a prezentat situația firmelor care au depus actele pentru eliberarea certificatelor pentru situații de urgență
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marţi că statul intenţionează să suporte parţial, din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi vor fi reangajate în momentul în care vârful pandemiei va trece şi activităţile economice vor fi repornite.

"În ceea ce priveşte şomajul tehnic, trebuie să vă spun încă o dată că am ales această variantă de a plăti şomaj tehnic şi din considerente epidemiologice. (...) Această măsură de sprijin, în schimb, va avea o durată limitată, să spun două luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă, în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitate, pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, interesul nostru este ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi, de asemenea, vom gândi un instrument şi pentru absorbţia forţei de muncă suplimentare, care va fi în căutarea unui loc de muncă şi în acest sens vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării", a precizat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

Acesta a subliniat că Guvernul va asigura resursele pentru plata şomajului tehnic, inclusiv prin rectificarea bugetară ce va avea loc în această săptămână.

"Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumelor necesare pentru şomajul tehnic al angajaţilor care din cauza întreruperii totale sau parţiale a companiilor în care lucrează au ajuns în situaţia de a beneficia de această formă de plată. Vom asigura resursele financiare. În acest sens, săptămâna aceasta vom avea pe masa Guvernului ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului, în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile", a adăugat premierul.

Rectificare bugetară

Ludovic Orban a menţionat că la rectificarea bugetară va fi crescut şi plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii de la cinci la 15 miliarde de lei, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe IMM-uri.

Citește și Șomajul tehnic ar însemna economii pentru stat. Explicații

Premierul a declarat că planul de redresare a economiei prevede o creştere semnificativă a investiţiilor publice, context în care a estimat că pe piaţa construcţiilor va fi nevoie de cel puţin 200.000 de noi angajaţi. De asemenea, el a precizat că agricultura este un domeniu cu un potenţial foarte mare, pe care Guvernul îl va sprijini.

În ceea ce priveşte problemele financiare cu care s-ar putea confrunta administraţiile locale, Ludovic Orban a menţionat că Guvernul va creşte alocarea din impozitul pe venit cu 2% pentru localităţi şi cu 1% pentru judeţe, majorând totodată plafonul de creditare şi de tragere din credite pentru investiţii în cazul autorităţilor locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel