Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Adrian Câciu subliniază că punctul de pensie poate fi majorat la minim 1576 lei, maxim 1601,5 lei în anul 2021. ”Nu există nici o scuză să nu se facă asta, deoarece legislația fiscal-bugetară permite acest lucru fără a periclita în nici un fel echilibrele macroeconomice ci, din contră pentru a stimula cererea în regres”, arată analistul.
Potrivit precizărilor sale, ”având în vedere prevederile Pactului Fiscal European dar și Legea responsabilității fiscal bugetare, condiționările date de creșterea ponderii datoriei publice în PIB sunt raportate la menținerea ponderii cheltuielilor de asitență socială la același nivel (% din PIB) până când ponderea datoriei publice în PIB revine într-un orizont rezonabil de sub 55%”.
Cu alte cuvinte, continuă Adrian Câciu, ”înghețarea pensiilor nu se interpretează la valoare nominală cum greșit interpretează guvernanții (habar nu au) ci la valoarea ponderii globale raportat la PIB”.
Citește și Pensie pentru Maria Ciobanu. Este ȘOCANT cât primește de la stat
Prin urmare, menținând ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB, adică 8,53% și raportând la noua valoare a PIB nominal 2021, estimată la 1142,9 mld lei de către CNSP și la 1160 mld lei de către Comisia Europeană, rezultă că se poate acorda o creștere a punctului de pensie cuprinsă între 134 lei/punct de pensie (în cea mai pesimistă prognoză) și 159,5 lei/punct de pensie(luând cea mai optimistă prognoză), arată expertul.
”Pensiile pot crește! Bani sunt! Venituri bugetare suplimentare cu peste 23%. Singura condiție este să te pricepi și să nu mai furi de la oameni!”, concluzionează Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...