Potrivit specialiştilor, la ora actuală, în 556 de localităţi se menţin restricţiile în furnizarea apei, iar coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 70,60%, cu 10% mai puţin faţă de acum două luni. Astfel, volumul înregistrat este de circa 3,084 miliarde metri cubi, cu 50 milioane de metri cubi de apă mai puţin decât în data de 15 iulie.
ANAR monitorizează permanent exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerinţelor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare, acolo unde situaţia o impune.
"În prezent, 281 de localităţi (oraşul Târgu Lăpuş, Şomcuţa Mare, Târgu Neamţ, Hârlău, comuna Solca şi parţial oraşele Novaci şi municipiul Craiova), deşi dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare", precizează instituţia.
Cele mai afectate sunt judeţele: Iaşi - cu 70 de localităţi, dintre care oraşul Hârlău, Vrancea (37 de localităţi), Gorj - cu 33 de localităţi, dintre care parţial oraşul Novaci, Maramureş - cu 25 de localităţi, dintre care oraşele Târgu Lăpuş şi Şomcuţa Mare, Dolj - cu 17 localităţi, din care parţial Craiova, Bacău (16 localităţi), Bihor (15), Neamţ - cu 12 localităţi, dintre care oraşul Tg. Neamţ, Vaslui (10 localităţi), Vâlcea (10), Galaţi (7), Argeş (7), Braşov (5), Suceava - cu patru localităţi, dintre care comuna Solca, Giurgiu (3 localităţi), Hunedoara (3), Olt (3), Teleorman (2), Dâmboviţa (1) şi Caraş-Severin (1).
În ceea ce priveşte situaţia privind asigurarea necesarului de apă în localităţile care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, există 275 de localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Bacău şi Neamţ care dispun doar de surse individuale şi sunt afectate de secetă prelungită (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului, fântâni din domeniul privat).
Astfel, cele mai afectate sunt judeţele: Botoşani (152 de localităţi, din care şi municipiul Dorohoi), Vaslui (59), Bacău (18), Neamţ (12), Iaşi (7), Galaţi (5), Prahova şi Suceava (câte cinci localităţi), Maramureş (patru localităţi, dintre care parţial Sighetu Marmaţiei şi oraşul Şomcuţa Mare), Olt (3), Mehedinţi (2) şi Vrancea (1).
Reprezentanţii ANAR menţionează faptul că, la această dată, pentru Centrala Nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.
Prognoza hidrologilor arată că debitul Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) este de 2.200 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (3.800 mc/s), dar va fi în creştere şi va ajunge în data de 20 septembrie în jurul valorii de 4.300 mc/s, peste media multianuală a lunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...