ANAF schimbă două declarații! Ce greșeală te poate costa bani în plus
Formularele fiscale pentru...
Achizițiile de bunuri nealimentare au crescut cu aproximativ 13% anul acesta față de anul anterior, ajungând la valori cu 60% mai mari decât media din perioada 2018-2019, conform Eurostat. România înregistrează o creștere de 58% a volumului cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul de bunuri nealimentare, cea mai mare din Uniunea Europeană, subliniind potențialul semnificativ de dezvoltare al pieței locale de retail.
Anul acesta au fost construite centre comerciale moderne cu o suprafață închiriabilă totală de peste 160.000 de metri pătrați, conform datelor preliminare citate de consultanții Colliers, care subliniază că piața locală încă oferă un potențial semnificativ de creștere. Municipiul Pitești s-a aflat în centrul atenției în 2024, atrăgând aproape 45% din noile suprafețe adăugate stocului național, care a ajuns la aproximativ 4,7 milioane de metri pătrați. Performanța remarcabilă a fost susținută de două proiecte importante: Argeș Mall, dezvoltat de Prime Kapital/MAS REI, și M Park Pitești, realizat de Mitiska.
Noile proiecte au fost bine primite de piață și se observă în continuare un interes puternic din partea chiriașilor pentru deschiderea de magazine. Rata de neocupare rămâne scăzută în proiectele dominante, chiar cu liste de așteptare în unele dintre cele mai populare mall-uri. O estimare preliminară pentru 2025 prevede aprox. 200.000 de metri pătrați de noi livrări, incluzand extinderea Mall of Moldova în Iași de către Prime Kapital/MAS REI, cu 62.000 de metri pătrați. Astfel, România ar putea depăși pragul de 5 milioane de metri pătrați de spații de retail până la sfârșitul anului 2026, marcând un moment important pe piață din perspectiva dezvoltatorilor și investitorilor.
„Rezultatele obținute de diverși retaileri arată că România livrează constant fie cele mai bune, fie printre cele mai bune performanțe din Uniunea Europeană în ceea ce privește marjele de profit. Acest aspect indică un nivel scăzut al concurenței, ceea ce înseamnă că există încă loc pentru noi jucători pe piață. Perspectivele pentru retailul fizic sunt încurajatoare, susținute de creșterea cheltuielilor de consum, scăderea ratelor dobânzilor, întărirea încrederii consumatorilor și avansul continuu al numărului de turiști.
Stabilitatea regimului chiriilor și prognozele favorabile pentru acestea contribuie la menținerea valorii pieței de retail și la dinamizarea activității investiționale. De asemenea, randamentele ridicate oferite de centrele comerciale reprezintă un factor cheie care va continua să stimuleze revenirea investițiilor în anul următor”, explică Silviu Pop, Director ECE & Romania Research la Colliers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Formularele fiscale pentru...
România a înregistrat stagnare...
Grupaj de știri.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
Coinbase, lovită de un atac...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...