Ei spun că nu mai fac faţă concurenţei, pe care o consideră neloială, din partea celor care importă miere din afara spaţiului comunitar. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, a explicat că o astfel de miere este scutită de taxe vamale şi nu respectă standardele de calitate:
Ioan Fetea: Ucraina şi China, pe baza acordurilor comerciale, sunt scutite de taxe vamale pentru unele produse şi se aduc fără a fi contingentate, fără a fi verificate sau, mă rog, aprobate în nişte cantităţi care să nu afecteze în mod deosebit, mă rog, comerţul din România. Şi, dacă vă uitaţi în hipermarketuri, am avut şi o curiozitate săptămâna trecută, pe un pliculeţ de miere scria clar: amestec miere din Ucraina, Moldova, China, România, fără niciun procent şi eu am îndoieli şi, aşa cum a arătat şi Comisia Europeană prin acel raport privind calitatea mierii importate, aproape 40% din ceea ce intră în Europa este miere denaturată, nu este miere conformă şi aici cred că nu mai are nimeni dubii de ce este aşa de redus şi preţul de import a acestui produs.
Realizator: Reprezentanţii apicultorilor cer Guvernului să caute soluţii pentru protejarea producţiei interne şi în paralel să majoreze sprijinul financiar pentru acest sector.
Apicultorii români cer stoparea importului de miere din Ucraina
Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE
Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are excedent, dar şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultura României".
"Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Potrivit acestuia, România importă peste 4.000 tone de miere din spaţiul extracomunitar, care se vinde atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producţia internă este foarte greu de valorificat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...