Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
În decembrie anul trecut, Regatul Unit, Italia și Japonia au ajuns la un acord de cooperare pentru dezvoltarea unui "avion de luptă de nouă generație" în cadrul Programului aerian global de luptă [GCAP]. Cu alte cuvinte, proiectul britanic Tempest, dezvăluit în iulie 2018, urma să fuzioneze cu programul japonez F-3. Pentru a justifica această alianță, cele trei țări au subliniat determinarea lor de a "apăra ordinea internațională liberă, deschisă și bazată pe reguli" și valorile lor comune.
Doar un studiu de fezabilitate
Acestea fiind spuse, și alte țări pot participa la GCAP. Printre ele se numără Suedia și Belgia. Dar Arabia Saudită este cea care ar dori să devină al patrulea partener în acest program. În martie anul trecut, ministrul saudit al apărării, Khalid bin Salman, a dat de înțeles că a fost chiar semnată o declarație de intenție în acest sens... Londra s-a grăbit însă să dezmintă informația, precizând că este vorba doar de un "studiu de fezabilitate" pentru a determina contururile unei posibile cooperări între Londra și Riad în ceea ce privește viitoarele capacități de aviație de luptă.
Dar, cum se spune, nu există fum fără foc. Iar dorința saudiților de a se alătura GCAP a fost confirmată săptămâna trecută pentru Financial Times de mai multe surse bine informate, potrivit cărora insistența Arabiei Saudite a provocat tensiuni între Londra, Roma și Tokyo. Pentru că, dacă Marea Britanie și Italia nu au nimic împotriva participării Arabiei Saudite la GCAP, Japonia se opune ferm.
Contribuție financiară
Deși Londra consideră că prezența Riadului ar implica o contribuție financiară potențial semnificativă. Potrivit Financial Times, cifra se ridică la "zeci de miliarde de dolari". "Arabia Saudită este unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii, iar Ministerul Apărării dorește să aprofundeze lucrările privind GCAP. Vedem Riadul ca pe un potențial partener-cheie în acest program", a declarat un oficial britanic "de rang înalt".
Japonia vine însă cu argumentele ei. În primul rând, partea niponă este de părere că participarea Riadului ar afecta dezbaterea în curs privind relaxarea restricțiilor privind exporturile de echipamente militare. În al doilea rând, un al patrulea partener ar putea complica aspectele industriale și tehnologice ale proiectului... chiar dacă o contribuție a Riadul în aceste domenii ar fi limitată. În sfârșit, Tokyo se teme de securitatea schimbului de informații sensibile.
Un punct de cotitură
În orice caz, aderarea la GCAP ar fi o modalitate pentru Arabia Saudită de a-și atinge obiectivul de a deveni producător de echipamente militare... și nu doar importator. "Faptul că Arabia Saudită s-ar putea alătura Marii Britanii și Italiei arată, de asemenea, că marile puteri iau această țară mai în serios decât înainte, deși Japonia încearcă să tragă de timp, ceea ce ar însemna un punct de cotitură diplomatică și comercială pentru regat", a comentat pentru The Telegraph, Neil Quilliam, expert în Orientul Mijlociu la Royal Institute of International Affairs.
Citește și Monarhiile din Golf pariază pe „combustibilul viitorului”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...