Arabia Saudită lansează avertismente, petrolul se scumpește

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se fac jocuri importante
Se fac jocuri importante
Prețul petrolului a continuat să crească după ce ministrul de resort al Arabiei Saudite a avertizat în legătură cu jucătorii de la burse care pariază pe ieftinirea aurului negru. 

Prin urmare, țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și livrare în iulie a afișat, în prima parte a zilei de tranzacționare, o creștere de 1,24%, până la 77,79 dolari. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aceeași lună, a câștigat 1,36%, ajungând la 73,90 dolari. Prețul aurului negru a țâșnit ca reacție a pieței la ”ultimul avertisment adresat de Arabia Saudită invetitorilor în petrol", a explicat Craig Erlam, analist la Oanda. Prezent la Forumul economic de la Doha, prințul Abdelaziz bin Salmane, ministrul Energiei din Arabia Saudită, a atras atenția că nu trebuie să se parieze pe noi scăderi ale prețului petrolului. "Eu nu-mi arăt cărțile, nu sunt jucător de poker... dar le spun doar că trebuie să fie atenți", a afirmat oficialul saudit, adresându-se investitorilor care fac speculații pe țiței.

De altfel, la Doha a plouat cu avertismente. Inclusiv din partea ministrului Energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, în opinia căruia "răul abia acum începe" în Europa, care se va confrunta cu o penurie de petrol și gaze naturale.  "Această amenințare a reușit să împingă piața în sus, deoarece există temeri că grupul marilor producători ar putea în mânecă o nouă reducere surpriză a producției", a comentat Stephen Brennock, analist la PVM Energy. 

Declarațiile vin cu aproape o săptămână înainte de următoarea reuniune ministerială Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor (OPEC+), al cărei lider de facto este Arabia Saudită, alături de Rusia. Unii membri ai alianței au anunțat reduceri voluntare ale producției la începutul lunii aprilie, ceea ce a dus la scumpirea petrolului. De atunci, prețurile au pierdut teren din cauza temerilor tot mai mari legate de o recesiune globală și de o cerere mai slabă. Pe măsură ce se apropie reuniunea, "este posibil ca investitorii să nu aibă chef să testeze determinarea cartelului", deoarece ultimele reduceri voluntare au zdruncinat piața, a apreciat Craig Erlam.

Investitorii așteaptă, de asemenea, publicarea cifrelor privind stocurile comerciale din SUA de către Agenția americană pentru informații energetice (EIA) pentru săptămâna care s-a încheiat la 19 mai. American Petroleum Institute (API), a estimat că stocurile de țiței au scăzut cu aproximativ 6,8 milioane de barili săptămâna trecută, iar cele de benzină cu aproximativ 6,4 milioane de barili. Cu toate acestea, datele API sunt considerate mai puțin fiabile decât cele ale EIA. Analiștii se așteaptă ca rezervele comerciale de țiței să crească cu 2 milioane de barili, dar cele de benzină să scadă cu 1,6 milioane de barili, potrivit medianei unui consens compilat de Bloomberg. Pe partea de gaze naturale, contractele futures olandeze TTF, considerate de referință în Europa, se tranzacționau în ușoară scădere, la 28,43 euro pe megawatt-oră (MWh), la scurt timp după ce au atins 28,30 euro pe MWh, un nou minim al ultimilor aproape doi ani.

Citește și Penurie de petrol și gaze: „Răul abia acum urmează” pentru Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik
Locuință / Foto: Freepik
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu

Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița

pixel