Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Arabia Saudită și China își întăresc în continuare legăturile. Cele două țări au anunțat acorduri de investiții de aproximativ 10 miliarde de dolari cu prilejul celei de-a zecea conferințe economice arabo-chineze, în plină desfășurare la Riad și care se derulează pentru prima dată bogatul regat din Golful Persic. Eveniment care a reunit peste 3.500 de factori de decizie și reprezentanți ai companiilor chineze și arabe, potrivit Ministerului Saudit al Investițiilor.
„Prima zi a fost marcată de semnarea a 10 miliarde de dolari de acorduri de investiții”, încheiate între companii chineze și entități saudite, private sau publice, a precizat ministerul, precizând că documentele încheiate acoperă diverse domenii, de la noile tehnologii până la agricultură, inclusiv energii regenerabile, imobiliare, minerale și chiar turism.
Un proiect de exploatare a cuprului
A fost semnat, în special, un memorandum de înțelegere între Ministerul Saudit al Investițiilor și producătorul chinez de mașini electrice Human Horizons, care prevede crearea unui joint venture de 5,6 miliarde de dolari. Un altul, de 533 de milioane, a fost încheiat între AMR ALuwlaa Company și grupul Zhonghuan International, cu sediul în Hong Kong, pentru o fabrică de fier din Arabia Saudită.
În plus, grupul saudit ASK și China National Geological & Mining Corp. s-au angajat să dezvolte un proiect de exploatare a cuprului în regat, pentru 500 de milioane de dolari, potrivit aceleiași surse.
O apropiere din ce în ce mai vizibilă
Această „întâlnire este o oportunitate [...] de a construi un viitor comun spre o nouă eră benefică pentru popoarele noastre”, a declarat, în deschiderea conferinței, ministrul saudit al afacerilor externe, Faisal ben Farhane, subliniind potențialul dezvoltarea relaţiilor economice arabo-chineze.
Potrivit observatorilor, aceste acorduri reflectă în principal consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre China și Orientul Mijlociu, în mod tradițional sub influența americană. Beijingul a fost cel care a supravegheat recenta apropiere dintre cei doi mari rivali ai regiunii, Iran și Arabia Saudită.
Bogata monarhie petrolieră l-a primit și pe președintele chinez Xi Jinping în decembrie, stârnind critici din partea Statelor Unite, partenerii săi tradiționali. Întrebat despre acest lucru, ministrul saudit al Energiei, Abdelaziz bin Salman, a spus că „a ignorat” criticile, spunând că oamenii de afaceri merg „unde apar oportunitățile”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...