Arabia Saudită va organiza Jocurile Asiatice de Iarnă într-un oraș care nu există VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul arată extraordinar
Totul arată extraordinar
Arabia Saudită a câștigat concursul pentru găzduirea Jocurilor Asiatice de Iarnă din 2029, adică peste cinci ani. Problema este că locul unde ar urma să se desfășoare competițiile sportive nu există încă. 

Este doar un proiect integrat în cadrul unui oraș futurist care nu există încă. "Deșerturile și munții din Arabia Saudită vor fi curând teren de joacă pentru sporturile de iarnă", a anunțat Consiliul Olimpic al Asiei, sau OCA, într-un comunicat, citat de AFP.

Mai mare ca Israelul

Potrivit documentului, viitoarea stațiune montană va fi amplasată în orașul Neom. Problema este că acest oraș se află încă în fază de proiect. Realizarea lui va costa 500 de miliarde de dolari și ar urma să adăpostească până la 9 milioane de locuri până în 2045, după cum preciza, în iulie, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman - care este președintele consiliului de administrație al Neom. Se presupune că Neom se va întinde pe să se întindă pe o suprafață de peste 16.5000 de kilometri pătrați, ceea ce îl va face mai mare decât Israelul sau Kuweit, conform unui raport din februarie al BBC.

Unul dintre cele mai controversate proiecte

Jocurile sunt programate să aibă loc în Trojena, o dezvoltare în cadrul Neom și care ar urma să includă un complex de schi pe tot parcursul anului, un lac cu apă dulce și hoteluri de lux, potrivit site-ului oficial al Neom. Trojena se află la aproximativ 50 de kilometri de coasta saudită, iar temperaturile de iarnă sunt adesea sub zero grade.

Dar, la fel ca restul Neom, Trojena nu există încă; este programată să fie finalizată în 2026, potrivit AFP. Proiectul este unul dintre cele mai controversate din istoria Arabiei Saudite.

Un fel de SF

Proiectanții, arhitecții și economiștii s-au declarat sceptici cu privire la fezabilitatea Neom, care prezintă tehnologii care nu există încă. Unele dintre planurile care au ridicat semne de întrebare includ încorporarea în proiect a unor taxiuri zburătoare, a unor menajere robotizate și a unei "luni artificiale gigantice", după cum scria, încă din 2019, The Wall Street Journal.

Construcția Neom a fost anunțată în 2017. Cinci ani mai târziu nu este foarte clar în ce măsură construcția a fost finalizată. Orașul are o tabără rezidențială de 2.000 de angajați, potrivit Bloomberg. Tabăra rezidențială, numită Neom Community 1, este formată din "peluze îngrijite și case albe identice" de mărimea unor containere de transport maritim, pe care agenția americană de știri le-a comparat cu "un campus Google și o închisoare de minimă securitate".

Rupt de realitate

"Nu am fost singurul care și-a dat seama că era, în cel mai bun caz, falsă", a declarat pentru Bloomberg Andy Wirth, un director american din domeniul ospitalității care a lucrat la Neom în 2020. "Absența completă a sentimentului că există, totuși, o cât de cât legătură cu realitatea, în mod obiectiv, este ceea ce arată acest proiect".

Jocurile asiatice de iarnă au loc o dată la patru ani. Arabia Saudită ar urma să fie prima țară din Asia de Vest care va găzdui evenimentul, desfășurat ultima dată la la Sapporo, în Japonia, în 2017. Pe durata pandemiei de COVID-19, competiția nu a fost organizată. 

Citește și Economia Arabiei Saudite a afișat o creștere spectaculoasă

Citește și Un altfel de viitor. Arabia Saudită construiește ceva ce nu s-a mai făcut vreodată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel