Argentina ia măsuri noi pentru a atenua criza de lichidități. Decizia președintelui Javier Milei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Argentina / sursa: flickr.com
Argentina / sursa: flickr.com
Argentina se luptă cu o situație economică dezastruasă care a afectat țara de ani buni. Noul președinte al țării ia acum măsuri disperate pentru a redresa situația, una dintre ele constând în plătirea datoriilor foarte mari. 

Aflat în criză de lichidități, guvernul argentinian va strânge 3,2 miliarde de dolari în valută forte prin intermediul unei emisiuni de titluri de stat pe 10 ani, pentru a face față rambursărilor datoriei, potrivit unui decret publicat vineri în jurnalul oficial.

Noua administrație a președintelui libertarian Javier Milei se luptă cu cea mai gravă criză economică a țării din ultimele două decenii, inclusiv cu o inflație care se îndreaptă spre 200%, lipsa rezervelor de valută și creșterea sărăciei, indică Reuters.

De asemenea, reprezentații guvernului argentinian sunt așteptați să se întâlnească vineri cu o delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI), în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la o revizuire amânată a programului de 44 de miliarde de dolari al țării sud-americane.

Analiștii spun că întâlnirea cu FMI este un pas esențial pentru ca Argentina să deblocheze următoarea tranșă de finanțare de la creditorul cu sediul la Washington, estimată la aproximativ 3 miliarde de dolari.

Argentina a plătit recent aproximativ 920 de milioane de dolari către FMI și se confruntă cu o viitoare plată de capital către organizație de aproximativ 1,95 miliarde de dolari la mijlocul lunii ianuarie.

Președintele declarase anterior, în luna decembrie, că decizia sa de a închide banca centrală a țării este o "chestiune nenegociabilă" .

La mijlocul lui decembrie, Argentina a devalorizat moneda națională peso cu 50%, această măsură a eliminat peste noapte la peste 800 de unități pentru un dolar, deși, în realitate, controalele stricte de capital au limitat accesul la valută străină, iar oamenii au plătit mai mult pe piețele paralele de schimb.

Javier Milei a avertizat asupra unei inflații lunare de 20%-40% în lunile următoare, dar a spus că, în lipsa unor măsuri dure, țara ar putea aluneca în hiperinflație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Programul Casa Verde Fotovoltaice
Poluare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik

pixel